Spring til indhold

Besøg byområderne

Besøg byområderne

Rudersdal Kommune består af 10 byområder, der ligger spredt ud i et landskab, som er præget af skov, vand og åbent land. Dertil ligger der fire mindre bebyggelser.

Besøger du Rudersdal, har du mulighed for at opleve samspillet mellem det åbne land og de bebyggede områder. Her kan du læse om de 10 byområder, der udgør Rudersdal samt om 4 mindre bebyggelser.  

Karakteristisk for Rudersdal er det, at der ofte er en ganske skarp grænse mellem by og land. Det bymæssige præg, der i dag karakteriserer kommunens centerbebyggelser i Birkerød, Holte, Nærum m.fl., er i høj grad kommet til i det 20. århundrede.

Men Rudersdal rummer også historisk interessante bydannelser, som hver især er præget af deres helt egen historie. De særlige bydannelser har bevaret deres særpræg, og du har den dag i dag stadig mulighed for at opleve dem: Ebberød, Høsterkøb, Skodsborg og Søllerød.

 

Holte Midtpunkt aften

Holte

Holte er det ene af kommunens to hovedcentre, og i bymidten finder du et bredt udvalg af dagligvare- og specialbutikker samt rådhuset, tegnet af Arne Jacobsen. I Holte finder du også restauranter, bibliotek, biografen Reprisen samt grønne områder. Du kan leje robåde i Holte Havn Park, der ligger ved Vejlesø. 

Læs mere om Holte her:

Holte

Birkerød Idrætscenter

Birkerød

I Birkerød by finder du, udover rige indkøbsmuligheder, bl.a. kulturhuset Mantziusgården, Birkerød Idrætscenter og Birkerød Gl. Præstegård, hvor du kan se kunst. Birkerød Sø ligger smukt tæt ved bykernen og stationen.

Læs mere om Birkerød her:

Birkerød

Trørød skaterdrenge

Trørød

Trørød er en af de bedst bevarede landsbyer i kommunen, og rummer udover et lille indkøbstorv også en af kommunens smukkeste cykel- og gangstier, 'Grisestien', De ældste spor af menneskelige aktivitet er også fundet på denne egn. 

Læs mere om Trørød her:

Trørød

Søllerød Kro

Søllerød

Søllerød ligger med sin charmerende landsby omkranset af Geel Skov mod vest, Gl. Holte mod nord, Nærum mod øst og mod syd af Mølleåen. I den gamle, fint vedligeholdte landsby ligger der både kirke, Michelin-kro og museum.

Læs mere om Søllerød her:

Søllerød

Fiskerbåd Vedbæk

Vedbæk

I Vedbæk by er der indkøbsmuligheder alle ugens syv dage, samt hotel og restauranter. Byen præges af havnen, hvor der er rig mulighed for at udøve mange slags sejlsport og friluftsaktiviteter. I den fredede Maglemose blev en 7.000 år gammel boplads fra jægerstenalderen udgravet i 1975.

Læs mere om Vedbæk her:

Vedbæk

Skodsborg

Skodsborg

Skodsborg er Danmarks første egentlige turistby, som stadig domineres Skodsborg Badehotels hvide bygninger. Men udover historisk arkitektur og det blå hav, byder området også på grønne oplevelser i Jægersborg Hegn, Bøllemosen og på SkodsborgRuten.

Læs mere om Skodsborg her:

Skodsborg

Bistrup hundelufter

Bistrup

Bistrupområdet ligger syd for Birkerød og grænser mod vest op til Furesø Kommune og mod syd til Furesøen og Vaserne. Området er rigt på naturoplevelser, du kan fx tage gå en tur med hunden løs i Bistrup Hegn eller se på fugle i Vaserne.

Læs mere om Bistrup her:

Bistrup

Vedbækfundene Gl. Holte

Gl. Holte

I Gl. Holte er der rig mulighed for at opleve både kultur og natur. Her finder du Kulturcenter Mariehøj, kunsthallen Gl. Holtegaard, golfbaner og ridehuse. Byområdet er omkranset af storslåede naturområder, herunder Søllerød Naturpark med Høje Sandbjerg.

Læs mere om Gl. Holte her:

Gl. Holte

Hartsmanns Park Nærum Foto: Jean Schweizer

Nærum

Navnet Nærum optræder første gang i 1186 og byen er i dag præget dels af bysamfundet, dels af det nærliggende Jægersborg Hegn og de åbne marker i nord og syd. I Nærum finder man både relativt store boligområder, gode indkøbsmuligheder og let adgang til Helsingørmotorvejen såvel som til Nærumbanen.

Læs mere om Nærum her:

Nærum

Hus i Høsterkøb

Høsterkøb

Høsterkøb er takket være flere bevaringsplaner forblevet en landsbyidyl med smukke gamle huse omgivet af marker og frugtplantager. Ingen store vejanlæg, parcelhusområder eller nybyggerier er kommet til i en periode. Det har gjort Høsterkøb til en bevaringsværdig landsby af særlig kulturhistorisk værdi.  

Læs mere om Høsterkøb her:

Høsterkøb

Ebberød Svaneparken

Ebberød

Bydelen Ebberød ligger øst for Birkerød og grænser op til Rude Skov. I dag er Ebberød en bebyggelse, som er sammenvokset med det øvrige Birkerød. Bebyggelsen kendes tilbage fra 1346, hvor den første gang nævnes som Ebbæruth, "Ebbes rydning", en rydning i Rude Skov.

Læs mere om Ebberød her:

Ebberød

Høje Sandbjerg heste

Isterød, Brådebæk-Ubberød og Sandbjerg

Der er flere små landsbyer i kommunens nordøstlige ende: Isterød, Brådebæk-Ubberød og Sandbjerg.

Læs mere her:

Isterød, Brådebæk-Ubberød og Sandbjerg