Spring til indhold

Birkerød

Birkerød

I Birkerød by finder du, udover rige indkøbsmuligheder, bl.a. kulturhuset Mantziusgården, Birkerød Idrætscenter og Birkerød Gl. Præstegård, hvor du kan se kunst. Birkerød Sø ligger smukt tæt ved bykernen og stationen.

I Birkerød er de tidligere landsbyer Birkerød, Kajerød, Ravnsnæs og Bistrup vokset sammen til ét stort bymæssigt område med parcel- og rækkehuse og flere større etagebebyggelser. Kajerød har enkelte bevarede landsbyhuse, og centralt i byen står et gammelt lindetræ, hvor landsbyporten tidligere lå.

Stationsbyen Birkerød opfattes i dag som en livlig provinsby med, hvad dertil hører af forretninger og erhvervsbyggeri. Tæt på bymidten ligger Birkerød Sø, Birkerød Gymnasium med kostskole og Birkerød Idrætscenter med skatebane og svømmehal.

Området omfatter en række særlige værdifulde kulturmiljøer, som er et besøg værd:

  • Hestkøbgård med allé, park og golfbane
  • Eskemose Skov med kilder
  • Jægerhytten og istidsslugten 
  • Administrationsbygningen og bibliotekskomplekset med Skulpturbroen
  • Ebberød, et omdannet institutionsbyggeri til boliger
  • Den tidligere statsskole Mantziusgården, som nu er kulturhus
  • Lokalhistorisk Arkiv i Birkerød  
  • Birkerød gamle præstegård, hvor Birkerød Kunstforening udstiller

Birkerødområdet grænser mod nordøst op til Høsterkøb, mod sydøst til Rude Skov, mod syd til Bistrup og mod vest til Allerød og Furesø Kommune. Byområderne er omgivet af attraktive landskaber.

 

Historie

Navnet Birkerød optræder første gang i 1307, hvor man finder navnet Birkeryth i Esrumbogen. Det betyder Birks rydning eller en rydning i birkebevoksningen og viser, at byen er grundlagt i vikingetiden eller den tidlige middelalder, dvs. omkring 1000-1100.

Den gamle sognekirke i Birkerød blev opført i anden halvdel af 1100-tallet. Dermed blev kirkebyen en af egnens hovedbyer. Ved det lokale selvstyres indførsel 700 år senere (1842) lagde den navn til Birkerød Kommune. Birkerød Kirke, som rummer nogle af landets mest interessante kalkmalerier fra midten af 1300-tallet, er et besøg værd.

Nordbanen fra Lyngby til Helsingør, der blev taget i brug i 1864, betød en opblomstring for landsbyen Birkerød, der i sidste del af 1800-tallet udviklede sig til en af landets største stationsbyer med fire store teglværker og mange håndværkere og handlende.