Spring til indhold

Gl. Holte

I Gl. Holte er der rig mulighed for at opleve både kultur og natur. Her finder du Kulturcenter Mariehøj, kunsthallen Gl. Holtegaard, golfbaner og ridehuse. Byområdet er omkranset af storslåede naturområder, herunder Søllerød Naturpark med Høje Sandbjerg.

Gl. Holteområdet ligger centralt i Rudersdal og grænser mod nord op til Sandbjerg og mod vest til Holte og Rude Skov. Navnet Holte betyder skov. Holte var her, hvor en anonym mand engang i den tidlige middelalder ryddede skoven. Her opførtes senere (Gl.) Holtegaard, hvor ejeren med skiftende succes holdt kro for de vejfarende. Navnet Gammel Holte kom til i nyere tid, i takt med at landsbyens "aflægger", villabyen Ny Holte mellem Kongevejen og Furesøen, droppede 'Ny' i sit navn.

Gl. Holte er stadig præget af det landlige, idet de bebyggede områder er afgrænset af dyrkede marker, mindre skovområder såvel som fredede naturområder og Søllerød Naturpark (Rygaard Overdrev), med delvis afgræsning af får. Golfbaner og to større ridehuse ligger ligeledes i dette område.

Den nærliggende bebyggelse er præget af velbevarede, mindre landarbejderboliger i den tidligere landsby. Forskelligt nybyggeri har dog sneget sig ind i området, bl.a. arkitekten Palle Suensons fornemme byggeri Gassehaven fra 1973, hvis navn er hentet fra områdets gamle funktion som indhegning for Holtehusmændenes gæs.

Kulturcenter Mariehøj

I Gl. Holte finder du også Kulturcenter Mariehøj, der er borgernes kulturhus. Stedet huser udover mange foreninger, Kultursekretariat og aftenskole også skiftende kulturtilbud, udstillinger, udendørsaktiviteter og café.

Kulturcenter Mariehøj

Gl. Holtegaard

Pragtbygningen Gl. Holtegaard, opført i 1756 af datidens førende arkitekt Laurids de Thurah, rummer i dag kunstlokaler med udstillinger af både national og international kvalitet, samt den permanente arkæologiske udstilling i den tidligere ladebygning, Vedbækfundene.

Gl. Holtegaard og Thurahs Barokhave