Spring til indhold

Frydenlund Frugtplantage

Frydenlund Frugtplantage

Dette stop fortæller om historiske æbler, Struensees fald og Caroline Mathildes landsforvisning.

Historien fortæller ...

Frydenlund var stedet hvor Caroline Mathilde og Struensee tilbragte en del tid sammen.

Det sluttede med Struensees fald og Caroline Mathildes landsforvisning i 1772. Stedet blev derefter liggende ubeboet frem til 1793, kun haven blev vedligeholdt. Det blev en svensk hofsekretær med en noget tvivlsom fortid, Carl Adolf Bohemann, som købte ejendommen. Han lod den oprindelige bygning rive ned, og erstattede den med den klassisistisk inspirerede bygning, som kan ses i dag. Bohemann måtte forlade landet og afhænde Frydenlund i 1803, hvorefter stedet de næste mange år havde syv forskellige ejere.

 

Fra teglværk til frugtplantage

Men i 1844 købte Karen Rieffestahl ejendommen. Hun var en driftig kvinde, som, sammen med Ole Jensen fra Elleslettegård, anlagde et teglværk på ejendommen. Det var opgangstider for landbruget i anden halvdel af 1800 tallet, bønderne byggede som aldrig før, og Frydenlund teglværk kunne levere murstenene. Endnu større succes fik Rieffestahl, da teglværket i 1855 fik bestilling på hele 400.000 formsten til opførelsen af universitetsbiblioteket i Fiolstræde. Senere leverede teglværket også sten til genopførelsen af Frederiksborg slot efter branden i 1859. Det var i langt højere grad teglværket end Landbruget, der gav Frydenlund sit indtægtsgrundlag.

I 1875 døde Rieffestahl, og Frydenlund blev overtaget af dronningens hofchef, Ludvig Castenskiold. Teglværket blev drevet videre med en forvalter, men ikke med samme strålende resultater som før. Castenskiold døde i 1905, og Frydenlund blev købt af grosserer Carl Thøgersen, som valgte at nedlægge det efterhånden ikke længere rentable teglværk. I stedet anlagde han den frugtplantage, der stadig eksisterer, blandt andet inspireret af muligheden for transport med Lyngby Vedbæk jernbanen, som gik lige over Frydenlunds jorder, der var tilmed et trinbræt på selve ejendommen. Thøgersen sørgede også for at få restaureret den forfaldne hovedbygning i 1908.

Sagfører Schørring erhvervede stedet i 1929, og gik straks i gang med at udvide æbleplantagen til en af de største i Danmark. I 1948 leverede Frydenlund ikke mindre end 450.000 tons æbler om året. Han drev stedet med succes til sin død i 1957, hvor efter det i nogle år tilhørte Victor Borge. Fra 1960 var det i Haldor Topsøes hænder. Dele af ejendommen blev udstykket, og på et areal øst for slottet blev der i 1967 opført et erhvervsbyggeri, som imidlertid blev solgt fra nogle år senere i 1972. Alligevel har stedet bevaret sin karakter med det gamle slot omgivet af den smukke æbleplantage. Haldor Topsøe døde i 2013, men ejendommen ejes stadig af familien.