Spring til indhold

Caroline Mathilde-stien

Caroline Mathilde-stien

Dette stop fortæller om en kongelig affære.

Historien fortæller...

Caroline Mathildestien har fået sit navn efter dronning Caroline Mathilde. Caroline Mathilde var gift med kongen af Danmark Christian d. 7. Men hun var også kæreste med kongens læge Johann Friederich Struensee.  

I gamle dage giftede konger og prinsesser sig ikke af kærlighed. De valgte ikke selv, hvem de skulle giftes med. Et ægteskab mellem en konge og en prinsesse fra et andet land, kunne betyde et venskab mellem de to lande, så landene blev gode venner og ikke gik i krig mod hinanden. I 1765 blev den 15-årige engelske prinsesse Caroline Mathilde forlovet med sin fætter, som hun aldrig havde mødt. Hendes fætter var kongen af Danmark - Christian d. 7. De blev gift året efter, men ved et bryllup i England, hvor kong Christian d. 7 ikke selv var med. Han blev i Danmark. Caroline Mathilde blev ved brylluppet Danmarks dronning. Efter brylluppet flyttede Caroline Mathilde til Danmark, og her mødte hun sin ægtemand kongen for første gang. Da hun var 17 år fødte hun sønnen Frederik. Men ægteskabet mellem kongen og dronningen var ikke lykkeligt. Kong Christian d. 7 var sindssyg og ikke rask, og havde ikke lyst til at være sammen med Caroline Mathilde. Han kunne bedre lide at feste og drikke på byens værtshuse. Dronning Caroline Mathilde blev i stedet forelsket i kongens læge Johann Friederich Struensee. De blev kærester i 1770, og i 1771 føder dronningen en datter Louise Augusta, som menes at være Struensees barn.

 

Kongens Livlæge

Johann Friedrich Struensee, som var den sindssyge kong Christian d. 7.’s livlæge og landets egentlige magthaver. Struensee anlagde året efter Caroline Mathildestien til dronningen. Den nordlige del kaldes Mathildevejen. Stien blev anlagt, så dronningen kunne rejse let og hurtigt mellem kongehusets sommerresidens Hirscholm Slot og dronningens egen lystejendom Frydenlund nær Trørød. Caroline Mathilde påbegyndte opførelsen af et træhus i skoven ved Frydenlund. Stedet blev indrettet til elskovstimer med Struensee. Bag dronningens seng var en skjult trappe mellem dronningens sovekammer og Struensees kamre ovenpå. Men kærlighedsforholdet sluttede, da Struensee blev kendt skyldig i majestætsfornærmelse og henrettet den 28. april 1772. Caroline Mathildestien blev nedlagt ved kongelig resolution den 1. oktober 1772. Caroline Mathilde blev deporteret til slottet i Celle og døde kun 23 år gammel i 1775 af en febersygdom.