Spring til indhold

Højbjerg

Højbjerg

Et bjerg ved dødishuller

 

Med sine 82 meter over havet er Højbjerg næsten på højde med Maglebjerg (91 meter). Når der ikke er blade på træerne, kan du fra toppen på den østlige side af Højbjerg i klart vejr se øen Ven i Øresund og Skåne.

På din vej mod toppen af Højbjerg går du gennem 230 år gammel blandingsbevoksning af bøg og eg. Det er skovens sidste rest af de plantninger, der blev anlagt af den berømte tyske forstmand Johan von Langen. Han blev kaldt hertil i 1763 for at forbedre driften af de dengang meget ødelagte skove. 

 

Lidt om geologien

Højbjerg og de øvrige storbakker i Rude skov er dannet som randmoræner langs fronten af istidens gletsjere, der for ca. 20.000 år siden lå tværs over Rudersdal. Herfra fortsatte gletsjerfronten nordpå gennem Store Dyrehave og Gribskov, hvor der også blev dannet storslåede, men lidt anderledes randmorænebakker

Randmorænebakkerne ligger på tværs af gletsjernes bevægelse – de kom fra nordøst, fra Mellemsverige.. Men af en eller anden grund er Højbjerg drejet en smule i forhold til de andre randmoræner.

Når Højbjerg er så stejl at bestige, så skyldes det også, at området ved Østerlide er særligt lavt. Søens overflade ligger i godt 30 meters højde - hele 50 meter under toppen af Højbjerg. 

Geolog Steen Andersen fortæller om Højbjerg

Foto:Pæl ved Højbjerg
Kulturhistorie

Et udflugtsmål for kongehuset

Som andre af Rude Skovs bakker var Højbjerg et yndet udflugtsmål for kongehuset. Frederik d. VII (1808-1863) spiste ofte frokost på Højbjergs top, og det blev efterhånden et tilløbsstykke for lokalbefolkningen. En dag, da nogle af tilskuerne havde moret sig over ham eller grevinden, blev det Kongen for meget. Efterfølgende bad han skovfogeden om at møde op i uniform til frokosterne på Højbjerg. ”De skal holde mig min ryg fri”, plejede kongen at sige til skovfogeden. 

Løjesø - et dødishul

Nedenfor Højbjerg ligger Løje sø. Der er forskellige forklaringer på navnet, men mest sandsynligt er det, at søen er opkaldt efter den lille fisk løjen. Søarealet er på ca. 6 ha,, og dens største dybde er omkring 6 meter. Søen er et dødishul dannet ved smeltningen af en stor isklump, der blev efterladt og begravet i jord for 16.000 år siden, da istidens gletsjere smeltede bort. De første geologer på stedet fik sig noget af en overraskelse, da de undersøgte jordlagene på bunden af søen. Her fandt man nemlig stubbe fra træer, der bestemt ikke kunne vokse i vand. Forklaringen er den, at træerne groede på de jordlag, der i lange tider dækkede den begravede isklump. Først da isklumpen endelig smeltede, opstod Løjesø, og jordlaget med stubbene sank ned på bunden. Ud fra træernes alder kunne man beregne, hvornår isklumpen smeltede helt væk. Det viste sig da, at en begravet isklump kan overleve i mange årtusinder, hvis den er isoleret og begravet i jord.

 

Faktaboks

RudersdalBjerge ​er en del af RudersdalRutens Univers og er støttet af Friluftsrådet og Nordea-Fonden.

Indholdet er skabt i samarbejde med geolog Steen Andersen og idéen er opstået hos idrætsfaglærer og Nordic Walking coach Marianne Lund.

Rudersdal Kommune har derudover samarbejdet med Naturstyrelsen om etableringen af RudersdalBjerge.

 

Nordeafonden logo hvid

 

Friluftsrådet logo stor

 

 

Naturstyrelsen logo hvid

Læring og motion 

I forbindelse med RudersdalBjerge har vi udarbejdet forslag til aktiviteter  til dit besøg på bjergene. Idéerne kan bruges i skolen eller fritiden med familien.

 ‌Læring og motion‌

Vi tager gerne imod

Vi har komprimeret 20.000 års historie ned på få sider, så har du feedback eller noget at tilføje til RudersdalBjerge, eller spørgsmål til aktiviteter, så send en mail til rudersdalruten@rudersdal.dk

​Se mere på RudersdalRutens Univers

Del dine oplevelser

Vi vil også gerne høre om dine oplevelser ude på bjergene. 

Skriv til os på  rudersdalruten@rudersdal.dk