Spring til indhold

Åsebakken

Åsebakken

Til gode cykelben og forrygende solnedgange

 

Åsebakken er en meget brugt cykelbakke hvis top er 65 meter over havets overflade. Selve bakken er 515 meter lang og har en gennemsnitsstigning på 5,2%. Den hurtigst registrerede tid for at køre op ad bakken er 53 sekunder (504 meter).
Den er også et yndet udflugtsmål for forrygende solnedgange henover Sjælsø.

 

Lidt om geologien

Åsebakken er nordspidsen af randmoræne-bakkerne i Rude Skov. Bakken er kilometerlang og rækker forbi Magleås Højskole og helt hen til nabobakken Maglebjerg. Andre store og iøjnefaldende randmorænebakker i Rude Skov er Maglebjerg og Højbjerg.

Fra Åsebakken er der en storslået udsigt over Sjælsø og langt op i Nordsjælland. På Sjælsøs nordside fortsætter randmorænestrøget i det bakkede terræn omkring Sjælsmark, hvor indgangen til kasernen ligger højt på en randmoræne. Dette kan dog ikke ses fra Åsebakken. Videre nordpå løber randmorænen op gennem Store Dyrehave syd for Hillerød, hvor radiotårnet ses tydeligt fra Åsebakken, og fortsætter videre op gennem Gribskov langs vestsiden af Esrum Sø. Dette markante randmorænestrøg der løber som et knudret bånd langs det nordsjællandske landskab, og som indeholder en række af landskabets allerhøjeste punkter, kaldes i geologiske kredse 'Nordsjællands rygrad'.

Nordsjællands rygrad blev dannet langs isranden for ca. 20.000 år siden. Gletsjerne kom fra midtsverige og havde et par årtusinder forinden nået isens yderste position langs hærvejen i Jylland. Nu var isranden under tilbagesmeltning, men gjorde altså et kortere holdt hen over Nordsjælland. Senere trængte gletsjere igen i et par omgange frem over området og skabte de øvrige landskaber i Rudersdal.

Se mere om randmoræne - Se video fra youtube

 

Vor Frue Kloster Foto: Jess Kimmerslev
Kulturhistorie

Vor Frue Kloster

Lige ved siden af Åsebakken ligger Vor Frue Kloster, der rummer en afdeling af Benediktinerordenen.

Ordenen flyttede ind i 1942 og fik ved indvielsen overdraget en træskulptur ”Gudsmoder med Jesus-barnet” og tog derfor navnet Vor Frue Kloster. Benediktinerordenen er en af de ældste klosterordener og har sin oprindelse  fra den hellige Benedikt, som levede fra ca. 480-547.

 

Faktaboks

RudersdalBjerge ​er en del af RudersdalRutens Univers og er støttet af Friluftsrådet og Nordea-Fonden.

Indholdet er skabt i samarbejde med geolog Steen Andersen og idéen er opstået hos idrætsfaglærer og Nordic Walking coach Marianne Lund.

Rudersdal Kommune har derudover samarbejdet med Naturstyrelsen om etableringen af RudersdalBjerge.

 

Nordeafonden logo hvid

 

Friluftsrådet logo stor

 

 

Naturstyrelsen logo hvid

Læring og motion

Gå på opdagelse i RudersdalBjerge med skolen eller familien i fritiden. 
Se forslag til aktiviteter, når du besøger RudersdalBjerge.

‌Læring og motion‌

Vi tager gerne imod

Vi har komprimeret 20.000 års historie ned på få sider, så har du feedback eller noget at tilføje til RudersdalBjerge, eller spørgsmål til aktiviteter, så send en mail til rudersdalruten@rudersdal.dk

​Se mere på RudersdalRutens Univers

Del dine oplevelser

Vi vil også gerne høre om dine oplevelser ude på bjergene. 

Skriv til os på  rudersdalruten@rudersdal.dk.