Spring til indhold

Høje Sandbjerg

Høje Sandbjerg

Et bjerg med udsigt i alle retninger.

 

Et af de smukkeste udsigtspunkter i Nordsjælland er Høje Sandbjerg. Fra toppen af den 85 meter høje bakke er der i klart vejr en storslået udsigt. Mod øst ser man øen Ven og den skånske kyst. Mod syd kan man i det fjerne se hen over Københavns tårne og spir - og taget på Parken. 

 

Lidt om geologi

Høje Sandbjerg er den østligste af de store bakker omkring Rude Skov, og højden er omtrent som Maglebjerg og Højbjerg. Men geologisk er det ikke en randmoræne, som de andre bakker. Formen er anderledes.

Høje Sandbjerg er en rund kuppel og ikke en langstrakt ryg som randmorænerne. Hvordan Høje Sandbjerg er dannet er uklart. Det bedste bud er nok, at bakken er en issø-bakke. Issøbakker opstår fordi afsmeltningen af dødisen sker uregelmæssigt. Derfor opstår der små søer imellem dødisklumperne. I bunden af disse aflejres ler, grus og sand, som bliver tilført via smeltevandet, Efterhånden forsvinder al is og smeltevand og tilbage står aflejringerne, der efterfølgende afrundes af erosionen (se ill.).

 

issø bakke issø bakke

 

Høbjerg i Birkerød er også afrundet og er højst sandsynligt også dannet på samme måde som issø-bakke. Issø-bakker er almindelige i det Rudersdal'ske landskab, men Høje Sandbjerg er usædvanlig høj og må være dannet, da den smeltende is endnu var tyk. Vandtårnsbakken Høbjerg har mellemhøjde (68 meter) og omkring Birkerød vrimler det med issø-bakker med højder på en halv snes meter. De lave bakker består oftest af ler, og størst i areal er bakken midt i Birkerød, hvor man tidligere gravede teglværksler.  

 

Foto: Høje Sandbjerg - udsigt
Kulturhistorie

Napoleonskrigene og den optiske telegraf

På Høje Sandbjerg var der under Napoleonskrigen fra 1801 og nogle få år fremover opstillet en mellemstation for den optiske telegraf mellem Kronborg og København. Den optiske telegrafforbindelse bestod af en kæde af bemandede stationer på steder i terrænet, hvor det var muligt at se fra den ene station til den anden. Meddelelserne blev overført med et system af signalklapper opsat på en telegrafmast. Første telegram blev sendt i marts 1801: En meddelelse om, at den engelske flåde var på vej ned gennem Øresund. En anden kæde af optiske telegrafer gik fra København til Sønderjylland. Den var i brug indtil den elektriske telegraf tog over omkring 1850. 

Høje Sandbjerg indeholder også fortællingen om Kaptajn Mollerup - en dansk frihedskæmper. 

 

Faktaboks

RudersdalBjerge ​er en del af RudersdalRutens Univers og er støttet af Friluftsrådet og Nordea-Fonden.

Indholdet er skabt i samarbejde med geolog Steen Andersen og idéen er opstået hos idrætsfaglærer og Nordic Walking coach Marianne Lund.

Rudersdal Kommune har derudover samarbejdet med Naturstyrelsen om etableringen af RudersdalBjerge.

 

Nordeafonden logo hvid

 

Friluftsrådet logo stor

 

 

Naturstyrelsen logo hvid

Læring og motion 

I forbindelse med RudersdalBjerge har vi udarbejdet forslag til aktiviteter  til dit besøg på bjergene. Idéerne kan bruges i skolen eller fritiden med familien.

 Læring og motion

Vi tager gerne imod

Vi har komprimeret 20.000 års historie ned på få sider, så har du feedback eller noget at tilføje til RudersdalBjerge, eller spørgsmål til aktiviteter, så send en mail til rudersdalruten@rudersdal.dk

​Se mere på RudersdalRutens Univers

Del dine oplevelser

Vi vil også gerne høre om dine oplevelser ude på bjergene. 

Skriv til os på  rudersdalruten@rudersdal.dk

Adresse

Høje Sandbjerg, Høje Sandbjergvej, 2840 Holte