Spring til indhold

Et kongeligt jagtlandskab i verdensklasse

Et kongeligt jagtlandskab i verdensklasse

Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland stammer fra 1600-tallet, hvor det lagde scene til den enevældige kong Christian 5.'s parforcejagter. Siden 2015 har landskabet været optaget på UNESCOs liste over verdenskulturarv.

Hvad er Parforcejagtlandskabet?

Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland er præget af snorlige veje og en række storslåede vejstjerner, der tilsammen fortæller historien om, hvordan parforcejagtens makabre jagtform og iscenesættelsen af den danske kongemagt i slutningen af 1600-tallet tilsammen satte et markant aftryk på de nordsjællandske skovområder. 

Christian 5. tæmmede den vilde, ufremkommelige nordsjællandske natur ved at etablere et avanceret system af jagtveje, der blev udarbejdet ved hjælp af tidens ypperste matematiske videnskaber. Jagtvejene gjorde det muligt at drive parforcejagt, en med nutidens øjne bestialsk jagtform, men i 1600-tallet var det højeste mode. Ikke kun i Danmark, men i hele Europa.

Det er således ikke jagten, hvor man udvalgte en kronhjort og jagtede den i timevis, så den til sidst var så udmattet, at den segnede, og kongen herefter nemt kunne slå den ihjel med et spyd eller kort sværd (en hirschfænger), men selve landskabet, der er erklæret verdensarv. Et landskab, som det endnu i dag er muligt ved selvsyn at se, når turen går gennem Dyrehaven ad de mere end 300 år gamle jagtveje. 

Læs mere om Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland:

Magt, Jagt og Pragt

Jagthorn
Forside National Geographic magasin

Tre skove – et verdensarvsområde

I sommeren 2015 blev Parforcejagtlandskabet optaget på UNESCOs liste over verdenskulturarv. Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland består af Gribskov, Store Dyrehave og Jægersborg Dyrehave og Hegn. De tre skove udgør et unikt kulturlandskab, der fortæller om kong Christian 5.’s enorme magt og behov for selviscenesættelse. Han ville vise, at han var en magtfuld konge, der herskede over både mennesker, dyr og natur. De mange veje var et enormt anlægsarbejde, der demonstrerede både fornem ingeniørkunst og – ikke mindst – kongens magt og rigdom.

Parforcejagtlandskabet i de nordsjællandske skove er et enestående og autentisk eksempel på udvekslingen af og udviklingen i de europæiske værdier inden for landskabsdesign i 1600-tallet. Jagtvejene, som danner kernen i parforcejagtlandskabet, fortæller om denne udvikling og om, hvordan kontinentets enevældige herskere demonstrerede deres magt ved at kontrollere naturen. Derfor er området optaget på Unescos verdensarvsliste.

Læs mere om verdensarv i Danmark

Drengen, der gerne ville være konge for en dag

I denne film formidles Parforcejagtlandskabets fantastiske fortælling til børn. Det er en historie om magt, jagt og pragt og et kongeligt jagtlandskab i verdensklasse, og en mulighed for at lære mere om din, min og vores verdensarv. 
 
Grafisk facilitator: Frank Høedt, HoedtHolstebro
VO: Niels Poulsen, JAM Audio Post production

Skovlegepladsen Kronhjorten

Skovlegepladsen ved Skodsborg Station er en helt unik mulighed for børn at opleve kongernes hektiske og voldsomme parforcejagter i skoven. De større børn fra 6-11 år kan blive udfordret i et større klatreværk af jagthunde, heste, jægere, kong Christian 5. og en segnet kronhjort. Her får de større børn historien om de enevældige kongers parforcejagter.

De helt små børn på 2-5 år inviteres ombord på det lille tog, der foruden at fortælle om stedets historie – også inviterer de mindste ind i et univers med ræve, ravne, ugler og masser af små mus. Toget er dog ikke et helt almindeligt tog. Om dagen står det stille, men om natten svæver toget rundt i skoven med dyrene og skovens andre beboere som passagerer. Du finder også to rutsjebaner, en sansegynge og en gynge.

Foto: Jagt på Skovlegepladsen Kronhjorten

Om UNESCO

UNESCO i Danmark arbejder for kerneværdier som demokrati, ytringsfrihed og uddannelse til alle – og ikke mindst beskyttelse af kulturarv som f.eks. UNESCO verdensarv Parforcejagtlandskabet.

Det har UNESCO arbejdet på siden slutningen af 2. Verdenskrig. FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling er en naturlig og integreret del af UNESCO’s arbejde og vision.

Læs mere om Europas kulturarv hos UNESCO​

Besøg området

Hvis du gerne vil opleve verdensarvsområdet Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland, kan du vælge mellem tre områder med hver deres natur og historie. Gribskov, Store Dyrehave og Jægersborg Dyrehave og Hegn, der udgør Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland, dækker et stort areal – mere end 4.500 hektar.

Der er fri adgang for alle til fods, til hest eller på cykel, og der er åbent 24-7 hele året. Ind imellem afholdes der guidede ture og events, hvor organisationen bag Parforcejagtlandskabet inviterer. Du kan læse mere om de enkelte områder, hvad du kan opleve og hvordan du kommer dertil her:

Parforce.dk​

Parforcejagtlandskabet er en del af Rudersdal Kommune, da landskabet strækker sig ind i Jægersborg Hegn. Skodsborgvej, Køromvej, Mathiasvej, Blinde Allé og Domænevejs vestlige ende hører til det vejnet, der blev brugt til parforcejagt og som fortsætter i Dyrehaven. SkodsborgRuten, der er en motions- og naturoplevelsesrute i Jægersborg Hegn, tager dig også igennem noget af landskabet.

SkodsborgRuten

Mothsgaarden

Se parforcejagthornet

Verdensarven er et jagtlandskab under åben himmel, men vil du gerne dykke ned i dets historie, så kan du se en hirschfænger og det store parforcejagthorn på Mothsgården, Rudersdal Museer i Søllerød. Her kan du også få historien om Matthias Moth, der var Christian 5.'s mest betroede embedsmand og uofficielle svoger, da Matthias’ søster Sophie Amalie var kongens anerkendte maitresse (elskerinde)

Besøg Mothsgården​.