Ud på cykel
Rudersdal byder på mange attraktive cykelruter og mange aktive oplevelser i naturen, der matcher vidt forskellige behov.
Du kan finde et væld af naturstier, cykelstier og ruter, som kobler naturoplevelsen med kulturhistoriske bygninger, historiefortælling for børn og motionsmuligheder, der passer lige til dit niveau.
Det gælder faktisk bare om at springe på sadlen og vælge en rute som fx KulturSlangen, FamilieRuten og VM-ruten og ikke mindst RudersdalRuten eller Sjælsøstien. Dertil kommer de fire cykelruter omkring byerne, hvor de fleste borgere bor, Holteruten, Nærumruten, Vedbækruten og Birkerødruten.
På cykel er man sammen
En tur ud i det grønne er næsten altid en succes. Har du større, trafiksikre børn, er det oplagt at vælge FamilieRuten på 21,5 kilometer. Her er du sikker på smuk og varieret naturoplevelse, gennem Rude Skov, ud på et stykke af VM-ruten – og endelig videre ind på Grisestien.
Grisestien, en nedlagt jernbaneline, er perfekt for mindre børn. Her kan I cykle 4 kilometer på den asfalterede sti fra Nærum til Vedbæk, helt uforstyrret og trygt med meget få vejkryds. Ja, du kan også løbe på rulleskøjter på Grisestien – eller bare løbe en tur.
Hvor kan vi cykle nogle smukke ture?
Spørgsmålet får vi tit - og det er lige fra naturelskere til pensionister, børnefamilier, opdagelseslystne, elite-motionister eller fra skoler og børnehaver.
KulturSlangen kan være et godt bud. Dels fordi du bliver ført ad ruter, der slanger sig gennem skov og åbne landskaber, dels fordi du bevæger dig gennem bidder af områdets historie. Du kører både forbi det idylliske område ved kroen og middelalderkirken i det gamle Søllerød, gennem Søllerød Naturpark, gennem villakvarterer og ind i landet til vores berømte rådhus, tegnet af Arne Jacobsen og Flemming Lassen i 1940-42. Ruten tager der ud til Næsset og rundt i Birkerød. KulturSlangen bugter sig gennem hele Rudersdal og er på 32 kilometer.
Kortere rundture udvikler vi løbende; de kortere ture egner sig bedst til en gåtur.
Tag hensyn
Du må gerne køre på mountainbike på brede stier og skovveje, men ikke i skovbunden og ned ad skrænter eller på stendiger og gravhøje. Cykler du her, ødelægger du nemlig skovbunden, skrænterne og fortidsminderne.
Det er også vigtigt at sænke farten, når du passerer de gående. Skoven skal være et rart sted for alle.
En mountainbiker elsker alle typer terræn
Rudersdal Kommunes kuperede terræn er ideelt at opleve på en mountainbike. Du finder to anlagte mountainbike-ruter: Rude Skov, 10 kilometer, og Geel Skov, 4,5 kilometer. Begge spor er beregnet til at blive kørt med urets retning.
Begge spor er afmærket med blå mærker (pletter og bånd på træer og stolper).
Hvorfor ikke tage børnene med ud på en tur? På mountainbike får børnene trænet deres koordineringssans og tilliden til egne reaktionsevner. På ét sekund skal styret drejes til venstre, for ellers skrider de to hjul og bum! Ned at ligge fladt på grusstien.
Mountainbike-ruten (Naturstyrelsen)
Op ad bakke, ned ad bakke
At være motionscyklist er et bredt begreb. Nogle mennesker cykler 3-4 kilometer hver dag, andre bygger flere kilometer på cykelruten uge for uge, måske for at kunne gennemføre et løb efter måneders træning.
Uanset hvad der passer til dig, så kan du være sikker på, at du får trænet benmusklerne og kan mærke varmen i kinderne, når du begiver dig ud på SandbjergRuten og KongeRuten.
SandbjergRuten er en varieteret og god træningsrute på 23 km. Ruten går gennem smukke landskaber, ad bugtede veje og op ad den krævende Geels Bakke.
Se rute og find træningstips:
KongeRuten er en varieret og god træningsrute på 16 km. Stigningerne op ad Kongevejen og i Høsterkøb kræver gode ben.
Se rute og find træningstips:
De grønne skilte guider dig undervejs
Du finder vej ude på ruterne ved at følge de let genkendelige skilte, piktogrammer kaldes de. Hold øje med den røde afmærkning på skiltet. Den fortæller, om du skal fortsætte ligeud, til højre eller til venstre.
Sidder skiltet på en rød pæl, befinder du dig i et statsskov-område, mens de grønne pæle angiver, at du er på kommunens areal. Alle skilte er grønne, lige med undtagelse af FamilieRuten; her er skiltene blå.
Kommer du forbi et hul i vejen?
Så giv os et praj. Måske har du opdaget et hul på en grusvej eller en tilgroet pæl, så du ikke kan læse et skilt. Vær så præcis som muligt, når du skriver til os, fx manglende skilt, hul på cykelstien ved Attemosevej.
-
RudersdalRuten er et sammenhængende område af motionsmuligheder og naturoplevelser for dig, der gerne vil være udendørs, mærke vinden i håret, bruge kroppen og følge årstidernes gang.
Hvor lang er selve RudersdalRuten?
42,195 kilometer
Hvor går RudersdalRuten fra – og til?
RudersdalRuten går fra Vedbæk i øst til Birkerød i vest og fra Sjælsø i nord til Mølleåen i syd.
Ruten er et loop, der snor sig gennem de mange smukke byer og naturområder i hele kommunen.Tag RudersdalRutens Univers med på mobiltelefonen
Universet har sin helt egen app. Søg på RudersdalRutens Univers i app store eller Google Play. Brug app'en til inspiration eller at finde vej rundt på ruterne.
Hvad kan du opleve på RudersdalRuten?
Undervejs på ruten finder du afstikkere til både legepladser, aktivitetsoaser med fx træningspavilloner – foruden forskellige kortere ruter:
TusindbenRuten, 1000 meter (for børn)
LysLøjpen, 2,5 kilometer
ForskerRuten, 2,5, 7,5 og 13 kilometer
SkodsborgRuten, 6,7 kilometer
SundhedsRuten, 550 m og 4 kilometer
Læs om alle ruterne:
RudersdalRutens UniversAktivitetsoaserne
En aktivitetsoase er en udendørs facilitet, som inspirerer til aktivitet, træning og leg på forskellig vis for forskellige aldersgrupper. Dem kan du finde flere af i kommunen.
Læs om alle aktivitetsoaserne:
Aktivitetsoaserne