Spring til indhold

Priscilla Mouritzen kåret til Årets Kunstner i Rudersdal 2023

Torsdag eftermiddag blev årets kunstner Priscilla Mouritzen hædret i Rådssalen på Rådhuset i Holte, hvor borgmester Ann Sofie Orth overrakte en buket blomster, titlen som Årets Kunstner i Rudersdal og mange rosende ord.

Elever fra Rudersdal Musikskole spillede for de fremmødte borgere samt venner og bekendte af kunstneren Priscilla Mouritzen, der torsdag eftermiddag blev kåret til Årets Kunstner i Rådssalen på Rådhuset i Holte. Borgmester Ann Sofie Orth overrakte en buket blomster, titlen som Årets Kunstner i Rudersdal og mange rosende ord ved arrangementet.

Priscilla Mouritzen er født i Sydafrika i Cape Town. Hun har uddannet sig på Natal School of a Art i Durban, og har efterfølgende boede en årrække i Storbritannien for at arbejde på egne værksteder i både England og Skotland. 

De sidste 35 år har Priscilla boet og arbejdet med base her i Danmark, hvor arbejdet bl.a. har budt på bestyrelsesarbejde i Guldagergaard Keramisk Center i Skælskør og rejser til både USA, Tyskland, Finland, Estland og mange andre steder for at deltage i seminarer og symposier. Derudover har hun udstillet sine værker verden over.   

Årets kunstner Priscilla Mouritzen og borgmester Ann Sofie Orth

 

Efterspurgt i ind- og udland

Der er bud efter Priscilla Mouritzens værker. Priscilla benytter en helt særlig teknik ved at brændefyre krukkerne ”porcelænsknitekrukker” med sort-hvide grafiske overfladeætsninger – en teknik, som har givet hende et internationalt ry.

Et andet kendetegn ved Priscilla Mouritzens værker er de sirlige næsten grafiske dekorationer i porcelæn, der er ens på både inder- og yderside. Det giver indtryk af noget på én gang enormt skrøbeligt og enormt jordbundent og kraftfuld - på én og samme tid. Det er de store kontraster; det nære og intime over for det storladne og det globale, der kommer til udtryk i værkerne.

Værkerne er smukke og skulpturelle, formet med håndfladerne og oftest i et størrelsesforhold, så bredden ikke bliver større end rækkevidden af fingrene om leret. Kunstneren fremhæver selv vigtigheden af det nære og intimiteten i arbejdet med sine værker.

Priscilla Mouritzen udstiller både på danske og internationale udstillinger, og det vil være muligt at opleve flere af hendes værker ved en udstilling hos Birkerød Kunstforening i Gl. Præstegaard i Birkerød senere på året.

Tre værker af Årets Kunstner er blevet indkøbt af Rudersdal Kommune – og vil blive bortgivet til prismodtagere ved årets Frivilligfest i september, hvor lokale frivillige ildsjæle hædres. Fotografier af nogen Priscilla Mouritzens værker vil pryde Årets Kunstner-kortene.

Fakta

  • Siden 2008 har Rudersdal Kommune hædret en lokal og aktiv kunstner.
  • Formålet med udnævnelsen er anerkendelse og profilering af kunst og håndværk i Rudersdal Kommune.
  • En kunstkomité indstiller 'Årets Kunstner' til Kultur- og Fritidsudvalgets godkendelse.
  • Komiteen bag udvælgelsen af Årets Kunstner består af repræsentanter fra den lokale kunstforening, to lokale kunstnere, en repræsentant fra Rudersdal Kulturparaply og to repræsentanter fra Kulturområdet.
  • Årets Kunstner-kortene uddeles ved større offentlige arrangementer i Rudersdal Kommune.