Spring til indhold

Pestilens - livet i epidemiernes skygge

I udstillingen 'Pestilens - livet i epidemiernes skygge' ser Rudersdal Museer den aktuelle coronapandemi i lyset af fortidens epidemier.

Selvom vi anså epidemier for at være et overstået kapitel i vores del af verden, har Danmark - og således også Rudersdalegnen - gennemlevet godt halvandet år i coronapandemiens skygge.

Historien har vist, at epidemier er et grundvilkår for os mennesker og vores samfund.

I udstillingen 'Pestilens - livet i epidemiernes skygge' ser Rudersdal Museer den aktuelle coronapandemi i lyset af fortidens epidemier. Ligesom vi alle er blevet vant til hyppig håndvask og massevis af sprit, så er især koleraen i 1800-tallet årsagen til, at hygiejne er blevet en del af hverdagen.

Hjælp - før og nu

Hvis man syntes, at nedlukningen i foråret 2020 var slem, så skal man følge, hvordan familier under den sorte død blev tvunget til at isolere sig i deres egne huse, indtil alle enten var døde eller, mindre sandsynligt, symptomfri. Man kan også se, hvordan en af de mest dødbringende pandemi i moderne tid blev grebet helt anderledes an af myndighederne for bare 100 år siden.

I udstillingen ser man også, hvordan man har prøvet at beskytte sig og bekæmpe sygdommen igennem tiderne. Vi skal møde pestlægen, der beskytter sig med krydderier i ansigtsmasken, den kloge kone, som helbreder kopper med kogte pinde og den tuberkuløse pige, som er afskåret fra sin familie på sanatoriet i mange måneder.

”Prøv en sygdom” – for børn

I udstillingens børnespor kan du lege, at du får en af fortidens smitsomme sygdomme, som pest, kolera eller den spanske syge. Træk en sygdom ulykkeshjulet og følg udstillingens børnespor igennem udstillingen. Hvordan oplevede børn at have sygdommen? Hvad kunne man gøre for at blive helbredt? Til sidst kan du se, om du overlever. Heldigvis er det jo kun for sjov!

Coronakunst og -nørklerier

På udstillingen ses også kunsthåndværk, hjemmesysler og breve skabt under den første nedlukning i marts-juni 2020, som fortæller deres egen historie om nutidens epidemi og om at leve hver for sig men sammen under pandemien.

Hvor: Mothsgården, Søllerødvej 25, 2840 Holte

Hvornår: d. 10. september - 16. januar. Tirs-søn. kl. kl.11-16

Entre: kr. 40,- Børn u. 18 Gratis. Pensionister/studerende kr. 20,-

Illustration: Stefan Lægaard