Spring til indhold

Nye vandreture i UNESCO verdensarv Parforcejagtlandskabet

UNESCO verdensarv Parforcejagtlandskabet byder i år velkommen til en række spændende historiske vandringer i det kongelige jagtlandskab. I anledningen af København er UNESCO Arkitekturhovedstad 2023 er der ekstra fokus på arkitekturen i verdensarven.

I hele 2023 fejrer København UNESCO-UIA World Capital of Architecture 2023, og i den forbindelse har UNESCO verdensarv Parforcejagtlandskabet udviklet flere tema-vandreture, hvor lokale og turister inviteres med.

”Der sker noget, når gæsterne får det historiske lag med på gåturen. Vi oplever ofte, at mange kender områderne, men ikke de dramatiske historier og sjove anekdoter. Lige pludseligt ser de skoven og naturen på en ny måde”, siger Liv Thøger-Aldahl, general manager for UNESCO verdensarv Parforcejagtlandskabet.  

På vandreturene får deltagerne indblik i Parforcejagtlandskabets arkitektoniske storhed og betydning for Danmarkshistorien. De kommende vandreture ligger i april, september og
november 2023:

Den 30. april: Engelsk jagt, barokpragt & arkitekturen i det første parforcejagtlandskab
Den 10. september: Arkitekturen & historien om Danmarks dyreste jagtform 
Den 1. oktober: De landskabsarkitektoniske bedrifter & parforcejagten   

Engelsk jagt, barokpragt og arkitekturen i det første parforcejagtlandskab

- Søndag den 30. april kan man høre om den sydlige del af Parforcejagtlandskabet, som blev skabt i 1670 af Christian 5., og om Christian 6.’s fine Eremitageslot med dets mange jagtudsmykninger, fortæller Liv Thøger-Aldahl. Hun understreger, at denne vandring foregår ude i landskabet, og ikke inde i selve Eremitageslottet.   

Det er hendes kollega museumsinspektør Jon Voss fra Museum Nordsjælland, der er guide på søndagens vandretur, hvor der er fokus på Jægersborg Dyrehave, for det er her, at parforcejagten blev indført. Han fortæller, at jagten krævede en stor udvidelse af kongens jagtareal, med nedlæggelse af landsbyen Stokkerup, inddragelse af store områder fra landsbyen Nærum i nord og efterfølgende indhegning af hele det 1200 hektar store område.

I Jægersborg Hegn blev jagtvejene udlagt efter engelsk forbillede - i modsætning til de senere stjernevejssystemer i f.eks. Store Dyrehave og Gribskov.

Vandreturene linker til fotoudstilling på Kgs. Nytorv

Vandreturene lægger op til UNESCO verdenarvs Parforcejagtlandskabets fotoudstilling: Dramatisk arkitektur eller vild natur? Et kongeligt jagtlandskab i verdensklasse, der kommer til at stå på Kgs. Nytorv hele juli 2023.

Her sætter organisationen bag Parforcejagtlandskabet fokus på den røde tråd mellem den forførende barokarkitektur og den dramatiske jagthistorie.

- For i barokken satte kongens have- og landskabsarkitekter stor ære i at skabe streng orden og symmetri for at vise kongens magt over mennesker og natur. Således var det storslåede kongelige jagtlandskab et udtryk for store arkitektoniske visioner, et internationalt udsyn og symbolsk kongemagt, slutter Liv Thøger-Aldahl, der inviterer alle velkomne til årets UNESCO verdensarv fotoudstilling i København. 

FAKTA:
Parforcejagtlandskabet ligger lige nord for København og består af 120 km jagtveje i en barokinspireret design. Det blev etableret af Christian 5. i slutningen af 1600-tallet i Gribskov, Store Dyrehave ved Hillerød samt Jægersborg Dyrehave & Hegn.

I 2015 blev det kongelige jagtlandskab i Nordsjælland udpeget på UNESCOs liste over verdenskulturarv pga. det videnskabelige og internationale udsyn og den unikke landskabsarkitektur. Parforcejagtlandskabet er det eneste af sin slags på den prestigefyldte liste over UNESCO verdensarv.

PRAKTISK:
Dato: Søndag den. 30. april, kl. 14.00
Mødested: Hjortekær Port, Jægersborg Dyrehave & Hegn.
Varighed: Ca. to timer.
Pris: 75 kr., der betales ved tilmelding på MobilePay: 185150. Børn og unge under 18 år er gratis.
Tilmelding: Facebook events: Tema-vandretur-2-engelsk-jagt eller mail: lta@museumns.dk
Læs mere på: www.parforce.dk