Spring til indhold

Monument og skæbnefortællinger i Vedbæk

Besøg Nordstranden i Vedbæk og se det smukke monument "Flygtninge" og lyt til de gribende skæbnefortællinger om de danske jøder, der flygtede fra Vedbæk til Sverige i oktober 1943.

Den 29. oktober 2023 indviede Rudersdal Kommune monumentet "Flygtninge" af Joseph Salamon på Nordstranden ved Vedbæk Havn for de danske jøder, der flygtede over Øresund til Sverige i oktober 1943.

Det var en rørende eftermiddag med fhv. ambassadør 92-årige Ole Philipsons egen beretning om flugten over Øresund og 16-årige Lisa Hladyrs fortælling om at være på flugt fra krigen i Ukraine - samt et svingende klezmerband med organist i Birkerød Kirke Mimi Birkelund og hendes familie.
 
I sin tale sagde borgmester Ann Sofie Orth blandt andet:
"Monumentet, som vi om lidt skal afsløre, hedder Flygtninge. Vi sætter det op, fordi mennesker her i vores lokalsamfund satte deres eget liv på spil for at redde andre. Det er der mennesker over hele verden, som gør, når verden står i flammer."
Lisa Hladyr, som nu bor og går i skole i Rudersdal Kommune, sagde blandt andet:
Jeg har været i Danmark i et år og syv måneder. For mig har det været svært at finde nye venner. Jeg skulle lære alt det danske at kende. Kultur. Sprog. Måden undervisningen foregår på. Forskellen på danske og ukrainske unge. Med tiden bliver det nemmere. Jeg har haft travlt med at lære dansk og Danmark at kende. Så på en måde ”glemte” jeg Ukraine, og hvem jeg var. Men nu er det nemmere at rumme begge dele. For Ukraine er en vigtig del af mig. Og hvis jeg skal have det godt, så skal jeg huske, hvem jeg selv er.
QR koden med skæbnefortællinger i Vedbæk

Lyt til skæbnefortællinger

Lyt til en serie af gribende skæbnefortællinger, som bygger på Kamma Melchior, Herbert Marcus  og Flemming Cohn​s egne erindringer om de dramatiske dage i oktober 1943 og deres egen flugt. Fortællingerne er blevet til gennem en række personlige interviews. Lyt også til havnefoged Knud Andersen, som fortæller om dem, som hjalp til flugten.

Scan QR koden ved bænken på Nordstranden i Vedbæk og sæt dig og lyt, mens du kigger mod kigger Sverige.

Læs mere om skæbnefortællingerne:

Skæbnefortællinger, oktober '43​

Monumentet Flygtningene af Joseph Salamon

Joseph Salamon - kunstneren bag monumentet

Den 91-årige billedhugger Joseph Salamon er kunstneren bag mindesmonumentet Flygtninge, som blev rejst på Vedbæk Strand den 29. oktober i anledning af 80-året for jødernes flugt over Øresund.
 
Joseph Salamon blev valgt som kunstner til at udføre monumentet, fordi han har en unik kombination af at være kunstner med internationalt format, bosiddende i Rudersdal og førstehåndsvidne til jødeforfølgelserne.
 
Under 2. verdenskrig blev han og hans familie udsat for nazisternes jødeforfølgelser, men det lykkedes hele familien at emigrere til Israel i 1947.
 
Joseph Salamons kunstneriske uddannelse har ført ham til steder som Bukarest, Israel, Italien og Danmark – og siden 1960 har han boet og arbejdet i Rudersdal.
 
Tak til donorerne, som har muliggjort opførelsen af monumentet: Hartmann Fonden, Helga Melchiors Familiefond, Simcha Fonden, B´nai B´Brith Danmarks loge, Poul & Hildur Kingo Pedersens Mindelegat, Henrik Ehrenreich og Birgitte og Finn Thunbo Christensen.