Spring til indhold

Golden Days rykker på landet

Årets Golden Days Festival indtager Rudersdal den 1.-17. september med en perlerække af spændende arrangementer med landet som tema.

I 2023 får Golden Days jord under neglene, når festivalen lægger byen bag sig for at blive klogere på vores kulturelle og historiske relation til landet, landbruget og naturen.

Golden Days sætter sit præg på Rudersdal med en række arrangementer gennem hele festivalperioden fra 1.-17. september. Der er foredrag under kulturnatten i Birkerød den 8. september, høstfest og familiedag på og omkring Nærum Bibliotek den 16. september  udstillinger, film, fællessang, teater og meget mere.

Læs mere herunder og se hele programmet for Rudersdal og omegn på goldendays.dk/nord.

Bådfarten Golden Days
Landet fra vandet

På bådfart med borgerskabet

Den 2. og 3. september kan du komme på tur med Baadfarten på Furesøen og Lyngby Sø, som borgerskabet gjorde det i slutningen af 1800-tallet. Undervejs formidler lokalhistorikere fortællinger om Baadfarten og hvordan områderne nord for København fik det særpræg, som de har i dag. Billetter koster 95 kr. pr. stk. Turen varer ca. en time.
Køb billet:
teater i nærum

HAVEN - en teatervandring i De runde Haver

Skru dine sanser op på fuld styrke, klæd dig på til septembervejret, og gå med på en helt særlig vandring. Med vandreforestillingen HAVEN dykker teaterkompagniet WunschMachine ned i havens kulturhistorie og betydning for os mennesker. De runde Haver i Nærum lægger smuk scenografi til.

Læs mere og køb billet:

Onsdag den 6. september 2023 kl. 15:30
Onsdag den 6. september 2023 kl. 17.15

Haven Wunschmachine
Sangaften med Lasse Sørensen på Mantzius
Syng med!

Fællessang om livet på landet

Den 5. september er der fællessang på Hovedbiblioteket i Birkerød. Kom og stem i fra Højskolesangbogen, der flyder over af sange, der vækker natur og landskaber til live, når man synger dem. Arrangementet er gratis. Læs mere:

5. september kl. 19: Rudersdal synger: Livet på landet​

Den 14. september er der fællessang på Mantzius i Birkerød med Lasse Skovgaard . Lasse er musiker og komponist og laver fællessangsarrangementer over hele landet.

Læs mere og køb billet:

14. september kl. 20: Fællessang på Mantzius. Golden Days På Landet​

Foredrag på biblioteket

Naturen på recept?

Hovedbiblioteket i Birkerød disker den 8. september under kulturnatten op med tre foredrag i rap, der sætter naturen og dens effekt på vores helbred i fokus. Du kan nå alle tre og de er gratis.

En novemberdag impulskøber Mikkel Frey Damgaard en fiskestang og indleder et svimlende eventyr langs de danske kyster. Lyt med, når Damgaard fortæller om op- og nedture, dæmoner og forløsning – og om at få fred i sindet med snøren i vandet. Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding:

8. september, kl. 17: Mikkel Frey Damgaard om "Fiskejournal", dæmoner & forløsning

Jeanett Debb giver en kort talk om Kulnatur-foreningen Skodsborg, Kulnaturhuset samt Skovfit.dk. Hør, hvordan du kan få både træning og kultur i naturen her i Rudersdal. Arrangementet er gratis. Læs mere:

8. september kl. 18.40: Minitalk: Jeanett Debb & Kulnatur på recept​

Tv-læge Peter Qvortrup Geisling har samlet den seneste forskning om sammenhængen mellem natur og sundhed. Vær med, når han i et inspirerende foredrag fortæller, hvordan du holder sindet sundt med naturen som veldokumenteret medicin. Arrangementer er gratis, men kræver tilmelding. 

8. september kl. 19: Naturen på recept med Peter Qvortrup Geisling​

Peter Qvortrup Geiling, Mikkel Frey Damgaard, Jeanett Depp
Smag på Rudersdal og Signe Schrøder
Fejring af høsten

Høstfest, høstmarked, høstmiddag i Søllerød, Nærum og Holte

Den 10. september er der høstmarked på Mothsgården i Søllerød med jazz i haven, pølser på grillen og  lækre lokale produkter. I haven vil børn og barnlige sjæle kunne hygge sig med leg og sjov fra gamle dage, og der er mulighed for at købe en is og kaffe i museumsbutikken.

Den 8. september inviterer Gl. Holtegaard til HØSTEN: en performativ middag i fem akter af billedkunstner Johanne Anastasia Stoffersen. Billetkøb nødvendigt.

8. september 2023, 18:00-22:00: HØSTEN på Gl. Holtegaard​

10. september 2023, 11:00 - 16:00: ​Høstmarked - SMAG på Rudersdal

Den 16. september er der høstfest og familiedag i Biblioteksparken og på biblioteket i Nærum. Der er bl.a. udendørs naturteater for de yngste og foldebogsværksted om de fire årstider for hele familien Lyt også til foredrag med vild-have konsulent Signe Schrøder om at dyrke køkkenhave og skabe mere vild natur i egen have.

16. september Høstfest – en fejring af naturens undere - på Nærum bibliotek​

Tilmelding nødvendig til foredraget med Signe Schrøder:

16. september kl. 13: Dyrk køkkenhave og vild natur med Signe Schrøder

Hvor kragerne vender
Byen vs. landet

Film i Reprisen: "Hvor kragerne vender" med instruktørbesøg og vin

"Hvor kragerne vender" er et humoristisk drama om Laura, der har lagt afstand til sin familie på landet for at leve et kunstnerisk bohemeliv som forfatter i København. Da Laura vender tilbage til sin hjemstavn for at deltage i brorens bryllup, opdager hun, at han skal giftes med barndomsfjenden, Catrine. 

Instruktør Lisa Jespersen vil introducere og svare på spørgsmål efter filmen.

5. september kl. 17.30: "Hvor kragerne vender" + instruktørbesøg og vin

Kreaværksted Golden Days 2023
For børn

Kreaværksted og teater for børn

Børn fra 6 år år og deres voksne inviteres til at lave egen foldebog om årets gang i naturen sammen med Sisse fra Rudersdal Billedskole den 8. og 16. september: Det er gratis.

8. september kl. 17-19: Kreaværksted: Lav din egen foldebog (Hovedbiblioteket i Birkerød)

16. september kl. 13-15: Kreaværksted: Lav din egen foldebog (Nærum bibliotek)​

Kom til udendørs teater for 2-5-årige i haven ved Nærum Bibliotek, når Det lille Verdens Teater opfører forestillingen "Ægget". Det er lørdag den 16. september kl. 11 og det er gratis. Arrangementet er en del af høstfesten og familiedagen på og omkring biblioteket.

16. september: ​Natur-teater for de mindste: Forestillingen "Ægget"

 

Golden Days Festival

Golden Days festivalen kommer igen i år til at sætte sit præg på september måned i Rudersdal Kommune. I 2023 får Golden Days jord under neglene, når festivalen lægger byen bag sig for at blive klogere på vores kulturelle og historiske relation til landet, landbruget og naturen.

Rudersdal Kommune inviterer i samarbejde med Gentofte, Gladsaxe og Lyngby-Taarbæk de fire kommuners borgere til at krydse kommunegrænser og undersøge landet som fænomen, fortælling, sted og værdibåret slagmark i festivalperioden fra den 1.-17. september 2023.

Se hele programmet på goldendays.dk/nord

Udstillinger og foredrag om landet og landsteder

Kom til foredrag på Hovedbiblioteket i Birkerød om landstedskulturens udvikling fra de tidlige små lystgårde til senere perioders store palæer med storslåede landskabshaver. I den fortælling spiller Søllerødegnen en central rolle, som stedet hvor landets mest magtfulde folk kunne hvile ud.
Onsdag den 13. september 2023, kl. 16.30: Landstedernes og lystgårdenes historie​

Lørdag den 9. september åbner der en udstilling på Mothsgården af landskabsmalerier fra Rudersdal Museers og Birkerød Lokalhistoriske Arkiv og Museums samlinger. I årene fra 1800 og frem flyttede mange velstående københavnere fra hovedstaden til den uspolerede og landlige idyl i først Søllerød siden i Birkerød. Interessen for det landlige tiltrak også tidens kunstnere, som berigede os med en stor kunstskat, der kan bidrage til at fortælle historien om landsbyerne og landskabers udvikling. Udstillingen præsenterer et udvalg af landskabsmalerier fra egnen - mange som ikke tidligere har være udstillet.

Fra den 9. september til 1. oktober: Landskaber - Drømmen om Birkerød og Søllerød​