Spring til indhold

Dagens kunstværk

I disse coronatider må vi finde nye veje til oplevelser, kunst og kultur. Alle hverdage vil vores kunstkonsulent i Rudersdal Kommune derfor udvælge et kunstværk, som du kan nyde hjemmefra. I dag er det et værk af Kurt Trampedach.

Kunstkonsulent Kathrine Thygesen er uddannet kunsthistoriker, og hun vil gøre os klogere på nogle af de kunstværker, som findes rundt omkring i Rudersdal Kommune. I dag er dagens kunstværk et selvportræt af Kurt Trampedach.

 

Kurt Trampedach: Selvportræt
MALERI

Kurt Trampedach: Selvportræt

Blandt Trampedachs mange malerier er det blevet til en del selvportrætter gennem tiden.

På spørgsmålet, hvilken kunstner der har været Trampedachs forbillede – især i forhold til hans tidlige portrætter – er svaret Rembrandt.

I lighed med Rembrandts billeder er Trampedachs portrætter dunkle og mørke i farven. Det var disse tidlige portrætter, der fik Trampedach optaget på Kunstakademiet og på Efterårsudstillingen på Charlottenborg.

Tager man et kig rundt i Trampedachs tidligere atelier i Baskerlandet i Frankrig, hvor han boede en stor del af sit kunstneriske liv, er det proppet med forsteninger, kranier skulpturer, legetøj, cykler og barnevogne – genstandene er placeret på gulve, vægge og sågar hængende ned fra loftet. Det er i disse omgivelser at Trampedach malerier er blevet til. Som hans gode ven Mikael Wivel siger, så holdt alle disse ting ikke blot Kurt Trampedach på sporet rent kunstnerisk, men også på det åndelige plan.

Trampedachs billeder skal ses som svar på de spørgsmål, tingene - og deraf livet - stillede ham.