Spring til indhold

Ugens Kunstinstitution: Birkerød Kunstforening

I disse coronatider må vi finde nye veje til oplevelser, kunst og kultur. Hver uge vil vores kunstkonsulent i Rudersdal Kommune derfor præsentere en ny kunstrelateret kulturinstitution, som du kan nyde hjemmefra.

Birkerød Kunstforening, Stationsvej 32, 3460 Birkerød

Birkerød Kunstforening blev stiftet i 1955 og er i dag én af Birkerøds største kulturelle foreninger. Foreningen har som hovedopgave at arbejde for udbredelse og forståelse af kunst og kunstneriske værdier.

Birkerød Kunstforening afholder løbende udstillinger og arrangementet i Birkerød Gl. Præstegård, som de flyttede ind i 1996. Udstillingerne omfatter alle former for kunst såsom maleri, skulptur, keramik, tegning, tryk, foto, installationer mm, fortrinsvis af nulevende, danske kunstnere, men også kunstnere fra andre nordiske, europæiske og oversøiske lande udstiller i Præstegården.

Èn af Kunstforeningens arrangementer, der har en lang tradition bag sig, er det årlige Kunstmarked. Året var 1968, da bestyrelsen i Birkerød Kunstforening med formanden Per Isbrandt og næstformanden Steffen Haugaard, samt kunstneren Joseph Salamon i spidsen, besluttede at lave et kunstmarked under navnet ”Kunstnernes Eget Julemarked”.

Det blev en stor succes og det fortsatte uafbrudt på Toftevangskolen indtil 2016, hvorefter Birkerød Kunstforening valgte at flytte markedet til deres eget udstillingssted i Præstegården. Navnet ”Kunstnernes eget julemarked” blev også ændret til at hedde ”Kunstnermarkedet” for der igennem at understrege markedets særlige omdrejningspunkt – nemlig det kunstneriske og kunsthåndværksmæssige

Selve Præstegården, som den ser ud i dag, er fra begyndelsen af 1940’erne, som afløsning for den gamle præstegård, som var fra begyndelsen af 1700 tallet og som blandt andre havde huset den kendte Birkerød-præst Henrik Gerner. Hans portræt - og lænker fra fængselsopholdet - kan ses i Birkerød kirke og en statue af ham står foran præstegårdshaven med front mod kirken. Den er skabt af billedhuggeren Johs. Kragh.

I Præstegårdshaven er opstillet forskellige skulpturer såsom Den Grønne Pæl af Jørgen Haugen Sørensen, en sandstensskulptur af Gerhard Nielsen. I den lille lund mod biblioteket står en lille mindesten over F.C. Sibbern og lidt derfra står Nordfuglene af kunstneren Thorvald Odgaard.

Se mere på Birkerød Kunstforenings hjemmeside

 

Kunstkonsulent Kathrine Thygesen er uddannet kunsthistoriker, og hun vil gøre os klogere på nogle af de kulturinstitution, der til daglig arbejder med kunst, som findes rundt omkring i Rudersdal Kommune.