Spring til indhold

MARIE MUNK: Big Energy 28. januar – 20. marts

Med gangsystemer af navlestrengs-lignende kabler, brummende, kødelige ventilationsskakte og organer i sakrale formationer omdanner den fremadstormende danske billedkunstner Marie Munk Gl. Holtegaard til et okkult datacenter, hvor menneskekroppen, spiritualitet og den digitale verden smelter sammen.

Den danske billedkunstner Marie Munk (f. 1988) åbner udstillingsåret på Gl. Holtegaard med sin hidtil største soloudstilling. Big Energy er en slags okkult datacenter, hvor iskold teknologi møder den varme biologiske krop. Marie Munk skaber med sit legesyge visuelle sprog en sanselig helhedsoplevelse, der med referencer til både sci-fi og nutidens spiritualitet konfronterer publikum med en surreel vision, hvor det moderne menneske er smeltet sammen med teknologien.

Udstillingen Big Energy inviterer publikum ind i et besynderligt, fremtidigt gangsystem af organiserede navlestrengs-lignende kabler, der snor sig gennem den barokke arkitektur, hvor kødelige ventilationsanlæg summer svagt. Rejsen gennem Big Energy bliver gradvist mere okkult og vildtvoksende jo dybere publikum bevæger sig ind i udstillingen. Munks univers bebos af organer, som vi kender dem fra den menneskelige krops indre, men som alligevel fremstår helt udenjordiske. Det ser brutalt ud, men også lokkende og lækkert.

Ved at indfarve og male med det meget livagtige silikonemateriale, skaber Marie Munk naturtro, men også uformelige kropslige skulpturer. Kunstneren etablerer en fortælling og udvikling gennem sit værk, hvor hun peger på aktuelle problemstillinger i vores samfund, men også på forestillinger om fremtiden. Med Marie Munks egne ord er Big Energy ”som en parasit, der tager bolig på stedet”. Udstillingen lader kunsthallens historiske bygning stå tilbage som noget fra fortiden, som en fremtidsverden har overtaget.

I Big Energy sætter Marie Munk fokus på spørgsmål, der handler om krop, spiritualitet, teknologi og data, og udforsker, hvordan den teknologiske udvikling og innovation sætter spor i vores samfund og kroppe. Munk er særligt interesseret i den udvikling, hvor info-tech, bio-tech og den kommercielle verden griber ind i hinanden. 

Marie Munk er optaget af, hvad det betyder for vores kropslige eksistens, når digitale teknologier rykker tæt på og ind kroppen i form af fx smartphones, fitness-apps og digitale måle-devices. Teknologier som konstant appellerer til vores opmærksomhed, nysgerrighed og trang til selvoptimering - mens de høster vores data. Munk udforsker også, hvad det betyder for os, når spirituel dyrkelse smelter sammen med teknologien og knytter bånd mellem menneske og digitale systemer. Kunstneren er blandt andet inspireret af den israelske historiker Yuval Noah Hararis begreb dataisme. Ifølge Harari kender digitale teknologier, der opererer på baggrund af enorme datamængder, algoritmer og stor computerkraft, os snart bedre, end vi kender os selv, og vores tiltro til dem stiger støt.

Med Big Energy undersøger Marie Munk dataens religiøse autoritet og fabulerer over datacentrenes status, for er de – den digitale verdens fysiske haller – måske blevet en slags hellige steder for os? Måske er det her, vi søger hen for at skabe kontakt til verdens uigennemskuelige energier. Er data blevet til vores tids Gud?

Biografi

Marie Munk (f. 1988) bor og arbejder i København. Hun har en BA i Modedesign fra Kolding Designskole fra 2013 og en MA fra Royal College of Art i London i Mixed Media fra 2016. Marie Munk arbejder i krydsfeltet mellem skulptur, installation, video og performance både som solokunstner, men også i samarbejde med billedkunstner Stine Deja. Hun har blandt andet haft en soloudstilling på Tranen (2019) og er repræsenteret i Arkens faste samling. I 2020 blev Munk tildelt Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legats talentpris, og i efteråret 2021 blev hun udvalgt til Bikubenfondens atelierprogram TO GO.

Kreativt Værksted & Program

Gl. Holtegaard tilbyder hver dag i udstillingsperioden et kreativt værksted. Her kan børn såvel som voksne lege og eksperimentere med det bløde Silk Clay-materiale og lave modellerings-opgaver inspireret af udstillingen. I vinterferiens weekender (uge 7) er værkstedet bemandet af en kreativ vært, der hjælper med opgaver i værkstedet.

Vi inviterer desuden til en Live-aften, hvor du kan møde billedkunstner Marie Munk, digter Lone Hørslev, tech-journalist Anders Høeg Nissen samt moderator kunstkritiker og journalist på Zetland Torben Sangild. Her handler det om digitale teknologier og kødelige menneskekroppe. Bagefter spiser vi sammen. Oplev også kunsten gennem det korte, gratis omvisningsformat Kunst & Cider samt kunsthallens Art Walks. Programmet offentliggøres løbende på Gl. Holtegaards hjemmeside.

Udstillingsåbning & -periode

Vi glæder os til at byde jer indenfor til udstillingsåbning torsdag, 27. januar 2022 kl. 17-19.

Der vil være udendørs åbningstale, bål, snacks og varm æbletoddy.

Udstillingsperioden løber fredag, 28. januar til og med søndag, 20. marts 2022.

Åbningstider: tirsdag-søndag: 12-17, torsdag: 12-20