Spring til indhold

MAD MAD MAD - i barok og samtidskunst

Nu åbner udstillingen MAD MAD MAD – i barok og samtidskunst på Gl. Holtegaard, der gennem ny og ældre kunst stiller skarpt på mad og måltidskultur før og nu.

En spyttende østersdame i en fontæne, et syv meter langt grillspyd med mere eller mindre spiselige ingredienser, et foruroligende opvaskescenarie, rådne citroner og maleri af dekadente madopstillinger, der minder os om vores egen forgængelighed. 

MAD MAD MAD præsenterer barokmaleri og helt ny dansk samtidskunst. Udstillingen kredser om mad – og mad i overflod, om guilty pleasures, madens sanselige fryd, dekadente, luksuriøse måltider, der får mundvandet til at løbe, men også om deres vrangsider. Her indstiller vi med andre ord blikket på en privilegeret verdens madkultur set gennem kunsten med barokken som historisk spejl.

Kunsten har på tværs af historien sat måltider i scene og kastet lys over madens betydning som andet og mere end det brændstof, der holder vores biologiske kroppe i gang. I MAD MAD MAD møder vi maden som fx symbol, identitetsmarkør, handelsvare og udtryk for placering på samfundets rangstige. Vi oplever kunstværker, der lægger op til at se på mad og måltidskultur med et fornyet blik. 

Med afsæt i 1600-tals malerier

Udstillingen tager sit afsæt i et udvalg af malerier fra 1600-tallet. Fem af barokkens malere; italienske Felice Boselli (1650-1732), nederlandske Pieter Claesz (1597-1661), Gillis van Hulsdonck (1625-1669) og Frans Snijders (1579-1657) samt tyske Abraham Mignon (1640-1679) specialiserer sig i at male madmotiver og er med til at gøre madmotivet til en selvstændig genre i malerkunsten. Med imponerende teknisk kunnen maler de overdådige opstillinger af skaldyr, frugt, brød, vin og kød. Dramatiske iscenesættelser af alt, hvad det sultne hjerte kan begære. Malerierne er ladet med symbolske betydninger; på den ene side er de skildringer af livets overflod og sanselige glæder, samtidig er de påmindelser om livets flygtighed. På den måde skabte de i sin egen tid stof til eftertanke helt i stil med, hvordan maden og den tilhørende forbrugskultur rejser moralske, etiske og livsstilsmæssige spørgsmål i dag.

De fire danske billedkunstnere Emily Gernild (f. 1985), Silas Inoue (f. 1981), Rolf Nowotny (f. 1978) og Anna Stahn (f. 1994) skaber alle helt nye værker til udstillingen med inspiration fra barokken. Med skulptur, poesi, tegning, tapet, maleri og installation giver de fire samtidskunstnere deres særlige perspektiv på barokkens madmotiver og madkultur i dag. Fra spørgsmål om overforbrug, klima, identitet, begær, sundhedsidealer og klasseskel til kulturmøder på tværs af det globale landkort.

Katalog

Sammen med udstillingen udgiver Gl. Holtegaard et katalog i både tekst og billeder. Publikationen indeholder tekster af Gl. Holtegaards direktør, Maria Gadegaard, og kurator Marie Oxholm Zigler. Kataloget er designet af Spine Studio og udkommer kort efter udstillingens åbning.

Kreativts værksted & program

Gl. Holtegaard tilbyder et kreativt lerværksted under hele udstillingsperioden. Her kan børn såvel som voksne eksperimentere med ler inspireret af udstillingen. Udstillingen bliver desuden suppleret af et program med spændende talks, LIVE-aften med de aktuelle kunstnere, performance og fællesspisning. Du vil også kunne deltage i lerkursus for voksne samt en række torsdage med filmvisninger, hvor mad naturligvis er omdrejningspunkt. Oplev også kunsten gennem det korte, gratis omvisningsformat Kunst & Cider samt kunsthallens Art Walks. Efterårets program inviterer også til skønne haveoplevelser med Æbledag, havevandringer m.m.  Programmet offentliggøres løbende på Gl. Holtegaards hjemmeside.

Udstillingsåbning & -periode

Gl. Holtegaard inviterer alle til udstillingsåbning torsdag, 18. august 2022 kl. 17-19. Aftenen byder på åbningstale, bobler, bites, bugnende frugtfade og bløde DJ-toner.

Udstillingsperioden løber fra fredag, 19. august til og med søndag, 12. februar 2023.