Spring til indhold

HOVED I ROSA LYS - Isaac Grünewald og den dekorative ekspressionisme

Overdådig farvesymfoni, nordisk ekspressionisme og en mester i selviscenesættelse. Nu åbner Gl. Holtegaard en stor soloudstilling, der præsenterer én af bannerførerne indenfor skandinavisk modernisme, den svenske maler Isaac Grünewald.

"Et maleri skal være en fest for øjet", hævdede den svenske maler Isaac Grünewald (1889-1946). På Gl. Holtegaard er vi stolte af, nu at kunne byde indenfor i et festfyrværkeri af en udstilling, der præsenterer en kunstner, som havde øje for både stemning og fest. Med sit farvestærke, moderne maleri, sin flamboyante livsstil og sin stålfaste tro på et nyt dekorativt og ekspressivt udtryk både forargede og fascinerede Isaac Grünewald den svenske og danske offentlighed i begyndelsen af 1900-tallet. 

Udstillingen Hoved i rosa lys er en solopræsentation af den svenske avantgardekunstner, der dels demonstrerer Grünewalds påvirkning af læremesteren Henri Matisses ekspressionistiske kvaliteter, men også viser, hvordan Grünewald finder sine egne veje i en skandinavisk modernisme. Isaac Grünewald var en ener, og hans virke peger mod en ny nordisk retning af dekorativ ekspressionisme, som fortjener at stå i egen ret.
 
Udstillingen sætter fokus på Grünewalds afgørende periode i 1910’erne og -20’erne, hvor han slår igennem internationalt. I disse år arbejder Grünewald eksperimenterende, frit og legende og undersøger samspillet mellem stærke og klare farver – ofte komplementærfarver. Naturalismens regler om naturtro farver, rum og perspektiv er ophævet til fordel for en dekorativ og fauvistisk farveleg, hvor en tro på farven som en egen udtryksfuld kraft er i højsædet. Særligt i 1910’erne udvikler Grünewald det udtryk, han særligt er kendt for; intense, lyriske farvekombinationer, lys, lethed og ofte svungne, bølgende linjer og former. Blandt hans foretrukne motiver er storbyen, landskaber, selv- og venneportrætter, mytologisk prægede scener og blomstermotiver.
 
Sigtet med udstillingen er at give plads til en toneangivende svensk kunstner, der i høj grad satte kursen for den skandinaviske modernisme, og på den måde at give den svenske kunsthistorie en mere central placering i vores fælles skandinaviske bevidsthed.
grunewald_isaac_sjalvportratt_1912.privateje.jpg

Bio - Isaac Grünewald

Uddannet på Konstnerforbundets Skola i Stockholm. Gik i lære hos Henri Matisse i Paris fra 1908-11. Indtog sammen med sin første hustru, maleren Sigrid Hjertén, en central rolle i det svenske kunst- og kulturliv. Foruden arbejdet som billedkunstner var Grünewald også forfatter, scenograf og professor. Han deltog ivrigt i kulturdebatten i sin tid. Grünewald var omdrejningspunkt for stor opmærksomhed i datidens kulørte presse og blev grundet sit jødiske opgav ofte genstand for antisemitisme. Grünewald dør i et flystyrt sammen med sin anden hustru Märta Grundell-Grünewald i 1946.

Katalog

Sammen med udstillingen udgiver Gl. Holtegaard en mindre publikation i både billeder og tekst. Publikationen indeholder tekst af Gl. Holtegaards direktør Maria Gadegaard og kurator Mai Dengsøe. Publikationen designes af Spine Studio og udkommer torsdag, 30. marts.

Kreativt værksted for børn, unge og voksne

Hver dag i kunsthallens åbningstid kan udstillingens gæster besøge det kreative værksted på egen hånd. I det kreative værksted bliver der eksperimenteret med farver, spejle og portrætter med inspiration fra Isaac Grünewalds maleri. På udvalgte lørdage er værkstedet bemandet.

Program

Et omfattende arrangementsprogram supplerer udstillingen og giver nye perspektiver på udstillingens tematikker. Oplev blandt andre forfatter Glenn Bech i samtale med forfatter og digter Haidar Ansari om bl.a. klasserejsen og hør dem begge læse op af deres litteratur. Fotografen Fryd Frydendahl besøger også udstillingen og taler om storbybilleder med kurator Mai Dengsøe. Svenske Andrea Kollnitz, der er lektor i kunsthistorie, Stockholms Universitet, taler om mode blandt tidens avantgardekunstnere, herunder særligt Grünewalds selvfremstilling. Desuden kan kunsten opleves gennem det korte, gratis omvisningsformat Kunst & Cider og kunsthallens omvisninger både inde og ude.
Se hele programmet på  Gl. Holtegaards hjemmeside.

Udstillingsåbning

Vi inviterer alle til udstillingsåbning torsdag 2. marts 2023 kl. 17-19, hvor der er åbningstaler, cider, vin og laksebidder. Vi opfordrer til, at man tager godt med tøj på, da arrangementet både foregår udenfor og indenfor.

Udstillingsperiode

Udstillingsperioden løber fra fredag 3. marts til og med søndag 6. august 2023.
BEMÆRK: Kunsthallen udvider åbningstiderne i weekenden: tirsdag-fredag: 12-17, torsdag: 12-20, lørdag-søndag: 10-17, mandag lukket.