Spring til indhold

Golden Days og antikken indtager Rudersdal

Årets store historiske festival Golden Days fylder fra 3.-19. september Rudersdal med spændende begivenheder med antikken i fokus.

Golden Days Festival ser fra 3.-19. september 2021 tilbage til dengang grundstenene for vores moderne verden blev lagt nemlig antikken. Med sportsbegivenheder, foredrag, udstillinger, koncerter og meget andet bliver antikken foldet ud på nye og overraskende måder på tværs af Rudersdal Kommune.

Krop, sport og stafetmaraton på RudersdalRuten

Under Golden Days festivalen er der rig mulighed for at blive klogere på forestillingerne om krop og sundhed i antikken, og hvordan de har spor helt op til vores nutid. Hør for eksempel Thomas Heine Nielsen fortælle om sport i antikken på Rudegaard Idrætsanlæg den 13. september kl. 17:

13. september kl. 17: Sport i antikken - med Thomas Heine Nielsen

14. september kl. 17: Mumier og skeletbade - sundhed fra antikken og til i dag

Det er også muligt at være med i en stafetmarathon på RudersdalRuten, hvor Birkerøddernes Løbeklub, SNIK Atletik og Idræt i Rudersdal fejrer den antikke distance med løb for både rutinerede løbere og hyggemotionister.

11. september kl. 10: Socialt maratonstafetløb i Rudersdals natur​

maratonstafet
Spydkast på Rudegaard

Højere, længere, hurtigere - prøv klassiske idrætsdiscipliner

Højdespring, spydkast og sprint. Sportsudfoldelse og konkurrencer var vigtige i det antikke samfund. Prøv selv tre af de klassiske idrætsdiscipliner, når Holte Atletik inviterer børn og unge til prøvetræning på Rudegaard Idrætsanlæg. Det er gratis og kræver ingen tilmelding

8. september kl. 17: Prøv højdespring

13. september kl. 17: Prøv spydkast

15. september kl. 17: Prøv sprint

 

Golden Days Festival

Golden Days er en kulturhistorisk festival, der byder på et væld arrangementer, der skabes i samarbejde med mere end 100 partnere i København og omegn. I år er festivalens tema ’Antikken’

Rudersdal Kommune inviterer i samarbejde med Gentofte, Gladsaxe og Lyngby-Taarbæk de fire kommuners borgere til at krydse kommunegrænser og undersøge antikken og alle dens spor i festivalperioden fra den 3.-19. september 2021.

Se hele programmet på goldendays.dk/4k eller hent et trykt program på Rudersdal Bibliotekerne, Rudersdal Museer, Reprisen, Birkerød Idrætscenter, Birkerød Bio, Kulturcenter Mantzius eller Kulturcenter Mariehøj.

Demokrati, debat og rap 

Grundstenene til vores vestlige demokrati blev lagt i antikken, og under Golden Days festivalen inviteres borgere i alle aldre til at give deres mening til kende.

På Kulturcenter Mariehøj improviserer freestylerappere over inputs fra publikum, og på Harvatigården er der folkemødedag med masser af politiske debatter.

4. september fra kl. 9.30: Rudersdal Folkemøde

7. september kl. 16: Debattle på Kulturcenter Mariehøj

Gl. Holtegaard byder på filosofisk gåtur i barokhaven, og Rudersdal Bibliotekerne danner rammer om flere foredrag med filosofiske temaer.

10. september kl. 17: Foredrag med Lone Frank og Niels Overgaard

16. september kl. 17: Fra Narcissus til Netflix

17. september kl. 16.30: Filosofisk gåtur i Gl. Holtegaards barokhave

 

Antikken i musikken

Antikken er fyldt med fortællinger om kærlighed, erotik, vold og drab, og gennem århundreder er der sat musik til de fængslende historier. I løbet af festivalen inviterer Rudersdal Musikskole i samarbejde med Rudersdal Bibliotekerne til koncert på Kulturcenter Mantzius med Rudersdal Kammersolister, der spiller værker, der fortolker antikken krydret med oplæsninger fra værker fra antikkens mester Ovid.

14. september kl. 19.30: Antikken i musikken - koncert på Mantzius

I Reprisen i Holte bliver publikum sendt på en musikalsk rejse, hvor klassisk musik møder jazz med inspiration fra antikken, når Mathias Heise og Bjarke Mogensen Duo folder sig ud.

11. september kl. 17: Fra Athen til Holte: Koncert med Mathias Heise & Bjarke Mogensen

Antikken i musikken på Mantzius
odysseus

De største fortællinger for store og små

Antikken er også for børn, og på Hovedbiblioteket i Birkerød er der kunstworkshop med Rudersdal Billedskole, hvor børn kan genskabe kyklopen eller Odysseus’ skib med Rudersdal Billedskole. På biblioteket vil børnebibliotekarerne guide til de bedste bøger for børn om antikkens myter, guder og helte, og der vil være quiz og præmier på programmet.

11. september kl. 10 og 12: Billedværksted Odysseus' rejser & eventyr

15. september kl. 17: Bøger om græske myter, helte & guder

Voksne kan også glæde sig en række arrangementer på Hovedbiblioteket i Birkerød, blandt andet om de store fortællinger fra antikken og deres indflydelse på moderne litteratur og Netflix-serier.

15. september kl. 19: Foredrag med Martin Munk: Antikken - er det ikke et loppemarked på Vesterbro?

16. september kl. 15: Matthias Moth & Ovids metamorfoser

16. september kl. 17: Fra Narcissus til Netflix

Antikken i Rudersdal

Antikken har også trukket tråde helt til vores lokalmiljø i Rudersdal – Historisk Topografisk Selskab for Søllerødegnen inviterer kommunens borgere til at tage billeder, der kan udstilles på Nærum Bibliotek under festivalen. På Reprise Teatret udstilles værker der kredser om antikke motiver – alle fra Rudersdal Museers samling.

Fra 4. september: Udstilling på Reprisen: Drømmen om det antikke Rom 

Første gang Ovids smukke kæmpedigt Metamorfoser blev oversat til dansk, stod en Rudersdalborger bag – nemlig Matthias Moth fra Mothsgården – og den historie kan du også få under festivalen.

16. september kl. 15: Matthias Moth & Ovids metamorfoser

Golden Days krydser kommunegrænser

Mere end 20 arrangementer med antikken som omdrejningspunkt vil fylde Rudersdal Kommune under Golden Days Festival, og tager man turen til nabokommunerne Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk eller Gentofte venter der endnu flere arrangementer at kaste sig over.

Se det store Golden Days-program på goldendays.dk/4k eller hent et trykt program Rudersdal Bibliotekerne, Rudersdal Museer, Reprisen, Birkerød Idrætscenter, Birkerød Bio, Kulturcenter Mantzius eller Kulturcenter Mariehøj.

Moth og Ovid