Spring til indhold

Golden Days Festival om kvinder, køn og magt

Årets Golden Days Festival indtager Rudersdal den 2.-18. september med en perlerække af spændende arrangementer med kvinder, køn og magt som omdrejningspunkt.

Temaet for årets Golden Days Festival rammer lige ned i en tid, hvor køn er til debat, hvor hekse og drags optræder hyppigt i populærkulturen, og hvor der bliver sat fuld blus på de blinde vinkler i historieskrivningen, som ellers bemærkelsesværdige kvinder har været forputtet i.

I 2022 har Danmarks dronning siddet på tronen i 50 år, og i den anledning har festivalen fået navnet og temaet Queens. I festivalperioden bliver du i Rudersdal, Lyngby-Taarbæk, Gladsaxe og Gentofte mødt med personer, der den dag i dag udfordrer forventningerne til deres køn og med markante kvindeskikkelser, der har sat et særligt – men ofte overset – aftryk på historien.

Læs mere her om hvad der venter af spændende arrangementer i Rudersdal fra 2.-18. september.

Byrumsudstilling - Hanne Nielsen, dronning Sopgie Amalie, Grete Olsen og Sophy Christensen
Byrumsudstilling i Birkerød

De ville frem!

Rudersdals lokalhistorie er fyldt med driftige kvindelige personligheder. Nogle af dem opnåede anerkendelse og huskes stadig, mens en stor del er glemt i dag - og måske blev de endda også overset i deres samtid.

Byrumsudstillingen ’De ville frem!’ gør sit for at rette op på dette. Her er fokus på et udvalg af de kvinder i Rudersdal, der gjorde sig særligt bemærket og satte aftryk lokalt, nationalt og også i flere tilfælde internationalt. Gå på opdagelse i det centrale Birkerød og mød fx den fægtende kirurgpioner Grete Olsen fra Søllerød, snedkermesteren Sophy Christensen fra Birkerød, den entreprenante mejerist og erhvervskvinde Hanne Nielsen på Havarthigården og dronning Sophie Amalie, der oprettede Dronninggård gods, og som godsejer hjalp til genopbygningen af Birkerød og Søllerød sogne efter svenskekrigene.

Udstillingen står i Birkerød i hele festivalperioden.

Der er omvisning i udstillingen den 15. september kl. 17-18.

Mejeristen og pioneren Hanne Nielsen kan du også høre meget mere om, når Niels Friis-Hansen inviterer til foredrag på Havarthigaarden den 15. september kl. 19.

Læs mere og køb billetter:

15. september: Ostedronning: En kvindelig iværksætter i 1800-tallet​

Samtalesalon om Tove Ditlevsen

Tove fra Birkerød

Tove Ditlevsen boede 11 år i en villa i Birkerød sammen med Victor Andreasen. Det er en populær fortælling, at tiden var Toves bedste og mest produktive. Men hvordan var det at være Tove mellem husmor og kunstner; mellem forstad og storby? Det er omdrejningspunktet for en samtale i Birkerød Bio mellem forfatter Lone Hørslev og dramatiker Jakob Weis. Hørslev er stærkt inspireret af Tove i sit eget forfatterskab, og Weis har skrevet manuskript til forestillingen ”Toves værelse”, der får premiere på det store lærred som spillefilm i juni 2023. Samtalen modereres af litteraturformidler Julie Garde fra Rudersdal Bibliotekerne.

Køb billet til samtalen i Birkerød Bio:

5. september: Tove Ditlevsen mellem storby og forstad​

Fra den 12.-18. september vil der desuden stå en piedestal på Majtorvet i Birkerød til ære for Tove Ditlevsen.

Jacob Weiss og Lone Hørslev
Dy Plamback (foto: Arte Booking) og Blonde Bass
koncerter

Svingende jazz og fællessang med Dy Plambeck

Den 8. september sørger Rudersdal Kammersolister for, at romantikkens ukronede dronninger indenfor musikken får plads, og Dy Plambeck fortæller om hendes bidrag til, at at den nye højskolesangbog nu også repræsenterer kvinderne. Det foregår på Holte Sognegård.

Læs mere og køb billet:

8. september: En plads i musikken​

Den 10. september kan du få et mix af swingende standarder, funky originalnumre og a cappella-ballader, når Blonde Bass inviterer dig ind i et unikt og eklektisk lydeventyr i Reprise Teatret.

Blonde Bass består af Ida Hvid, Kristin Korb og Helle Marstrand, tre kontrabasser og vokalister.

Læs mere og køb billet:

10. september: Koncert med Blonde Bass - Sisterhood in the groove​

Dronningerunden

Med bus rundt til lokale dronninger

Dit nærområdes historie er fyldt med dronninger i alverdens skikkelser. Den 10. september har du en unik mulighed for at blive klogere på dem – i løbet af blot en enkelt bustur; Dronningerunden. Under Dronningerunden kører vi igennem fire forskellige kommuner, hvor du undervejs vil høre historien om alt fra dronningen af Varietéteateret i Charlottenlund til ostedronningen Hanne i Holte. Der vil være to spændende stop undervejs, hvor historien bliver udfoldet yderligere, og der vil i løbet af turen blive serveret en lille forfriskning. Så stig på bussen og lær dine lokale dronninger bedre at kende.

Køb din billet:

10. september: Dronningerunden​

Dronningerunden
Krigen har ikke et kvindeligt ansigt. Foto: Thomas Kolding
Teaterforestilling i Reprise Teatret

Krigen har ikke et kvindeligt ansigt

Den 14. september er det muligt at opleve forestillingen "Krigen har ikke et kvindeligt ansigt" i Teater Katushas iscenesættelse eksklusivt opsat på Reprise Teatret i Holte. 
Aleksijevitjs prisbelønnede bog ‘Krigen har ikke et kvindeligt ansigt´ er forlæg for forestillingen, som handler om den million af kvinder, der kæmpede i Sovjethæren under Anden Verdenskrig. Pia Rosenbaum på scenen er bindeleddet mellem de indtalte stemmer og Thomas Koldings billeder. Efter forestillingen taler Rosenbaum med litteraturformidler Julie Garde fra Rudersdal Bibliotekerne.
 
Læs mere og køb billetter:

GOLDEN DAYS FESTIVAL

Golden Days festivalen kommer igen i år til at sætte sit præg på september måned i Rudersdal Kommune. I 2022 hylder festivalen under temaet QUEENS alle de markante kvindeskikkelser, der har sat et særligt aftryk på vores kunst, kultur og samtid. Festivalen er dedikeret til dronninger i historien, i populærkulturen og i fiktionen. Både dem med og uden krone på.

Rudersdal Kommune inviterer i samarbejde med Gentofte, Gladsaxe og Lyngby-Taarbæk de fire kommuners borgere til at krydse kommunegrænser og undersøge i kvinder, køn og magt i festivalperioden fra den 2.-18. september 2022.

Se det fulde program Golden Days' hjemmeside​.

Sirener, hekse og femmes fatales på Hovedbiblioteket i Birkerød

Hovedbiblioteket i Birkerød disker under Golden Days op med en perlerække af foredrag med og om kvinder, køn og magt i mange afskygninger.

Den 7. september kan du komme i farligt selskab med sirener, hekse og femmes fatales, når litteraturformidler Julie Garde sætter ord og billeder på de gode, farlige historier fra litteraturens verden.

Arrangementet er gratis, men tilmelding nødvendig. Tilmeld dig her:

7. september: Farlige kvinder; sirener, hekse & femmes fatales​

Mød 28-årige Annasophia Petri den 9. september, som bl.a. står bag den populære podcast ’Det spirituelle hjørne’. Hør hvad det vil sige at være heks i dag, og hvordan du selv kan bruge spiritualitet og magi i din hverdag.

Arrangementet er gratis, men tilmelding nødvendig. Tilmeld dig her:

9. september: Annasophia Petri & den moderne heks

Den 9. september stiller Anne Sophia Hermansen skarpt på ligestilling anno 2022, hvor mænd sidder på langt de fleste topposter og kvinder på 90 procent af barslen. For er der, trods statistikkerne, en revolution i gang i Danmark? Og hvordan er du selv en del af den? 

Arrangementet er gratis, men tilmelding nødvendig. Tilmeld dig her:

9. september: Anne Sophia Hermansen & Kvinde, kend din magt​

Er du og dit barn til tarotkort, har I her muligheden for at lave dit helt eget til workhop med Tina Uhrskov fra Rudersdal Billedskole. Det er ligeledes den 9. september på Hovedbiblioteket i Birkerød og er for børn mellem 8-13 år.

Arrangementet er gratis, men tilmelding nødvendig. Tilmeld dig her:

9. september: Lav dit personlige tarotkort​

Kvinder og køn i film, kunst og mad - og haven

Queens handler også om kvindelige udtryksformer og de roller, kvinder kan indtage.  På Gl. Holtegaard sætter fokus på det kønnede måltid, når professor i sociologi Lotte Holm den 13. september fortæller om ”herremiddage” og ”pigefrokoster”, mens filosof Martin Munk den 14. september fortæller om den kontroversielle dronning Kristina af Sverige på Hovedbiblioteket i Birkerød.

13. september: Lotte Holm: Mad og køn

14. september: Den filosoferende dronning

Birkerød Kunstforening sætter spotlight på kvindernes gennembrud i dansk maleri ved et foredrag med Peter Kær på Hovedbibliotek i Birkerød den 8. september og en udstilling i Gl. Præstegård i Birkerød hele festivalperioden.

8. september: Kvindernes gennembrud i dansk malerkunst​

3.-25. september: I dyb respekt - parafraser over værker af udvalgte kvindelige billedkunstnere 

Reprise Teatret viser klassikeren Some Like It Hot med introduktion ved trendekspert Julia Lahme den 11. september og på Hovedbiblioteket i Birkerød fortæller Birgitte Krejsager den 16. september om passionerede havedyrkere fra de første haver og frem til i dag. Alle flettet sammen i et botanisk netværk af lidenskaber, drømme og visioner om planter og natur.

Læs mere og bestil billetter her:

11. september: Some Like It Hot med oplæg af Julia Lahme​

16. september: Birgitte Krejsager og havens dronninger​

Chantal Al Arab - Fotograf Thomas Cato
Køn og dans

Gender bender og dans som en dronning

Hvem må tage hvilke rolle rog symboler på sig? Hvordan bliver vi til dem, vi er og hvordan formidler og performer vi dem, vi er? Gender bender handler om aktivt at overskride og udfordre kønsnormer. I selskab med Chantal Al Arab udforskes kønsroller, identitetsskabelse, normer og forventninger - og ikke mindst hvordan det føles at gøre noget anderledes.

Arrangementet foregår på Kulturcenter Mariehøj og er åbent alle, tilmelding er dog nødvendig:

16. september: Gender bender med Chantal Al Arab

Der er lagt op til fest, når teens mellem 12-17 år inviteres til danseworkshop til tonerne af musikkens dronninger.

Det er i Performancehuset i Birkerød. Gratis, men tilmelding nødvendig:

18. september: Dance like a queen