Dagens kunstværk

I disse coronatider må vi finde nye veje til oplevelser, kunst og kultur. Alle hverdage vil vores kunstkonsulent i Rudersdal Kommune derfor udvælge et kunstværk, som du kan nyde hjemmefra. I dag er det en skulptur i Birkerød af Jørgen Hauge Sørensen.

Kunstkonsulent Kathrine Thygesen er uddannet kunsthistoriker, og hun vil gøre os klogere på nogle af de kunstværker, som findes rundt omkring i Rudersdal Kommune. I dag er dagens kunstværk en skulptur af Jørgen Hauge Sørensen.

 

Jørgen Hauge Sørensen: Uden titel, Præstegårdshaven i Birkerød
Skulptur

Jørgen Hauge Sørensen: Uden titel, Præstegårdshaven i Birkerød

Helt tilbage i sine unge år modellerede Jørgen Haugen Sørensen skulpturer i ler. Senere blev det også til skulpturer i jern, bronze, granit og marmor - ofte flerfarvet - hvor især sidstnævnte kom til udtryk, da han bosatte sig i Italien i starten af 1970’erne med værksted i byen Pietrasanta. I Pietrasanta ligger det berømte marmorbrud, hvor også Bertel Thorvaldsen fik sin marmor fra.

”Arbejder du i sten lyder skrigene fra stenene under diamantsavene eller fra trykluftshamrene, som prøver at banke udtryk ind i stenen. I denne proces, som er meget langsomt, voldelig og støjende, nærmer man sig skulpturens stumme tavse verden”, har Jørgen Haugen Sørensen udtalt i et interview.

Jørgen Haugen Sørensens skulpturelle formsprog er ikke entydigt, dog går det organiske, det ”groteske”  - med tarme og indvolde vrænget ud af kroppen - samt kønslignende former, ofte igen.

Skulpturen i Den gl. Præstegårdshave synes at være en blanding af netop både det organiske, kønslige og groteske.    

Om sine stenskulpturer udtaler Jørgen Haugen Sørensen: ”… stenen kommer fra en indre tænkt verden (…) stenskulpturerne er drømmen om det ideelle rum, de er for mig ting, der mangler i en tænkt verden, men også i vores billedfattige byer. Et rum hvor jeg forestiller mig, at stenene taler i store konstruktioner, som fortællinger, væsener der befolker et rum” .