Dagens Historie

Lige nu er alle afdelinger af Rudersdal Museer lukket. Der er dog masser af muligheder for kulturelle og historiske oplevelser udenfor - eller hjemmefra. Lær egnens historie at kende ved at læse med her - eller besøg mindesten og monumenter i Rudersdal Kommune. I dag handler Dagens Historie om historien bag en mindesten for en ung mand, der blev henrettet den 23. april 1945.

Rudersdal Museer holder lukket – men du kan stadig læse dagens historie, få inspiration til ture i kommunen og læse historier fra museets udstillinger. De dygtige museeums folk formidler alle ugens hverdage Dagens Historie.

 

Ib Laderriere, mindesten, Rude skov
MONUMENT I RUDERSDAL

Ung mand henrettet af Hipo ved Agersø i Rude Skov

Ved bredden af Agersø på sydsiden står en mindesten for Ib Richard Laderriere. Laderriere gik i slutningen af krigen ind i modstandsbevægelsen. Han blev hvervet af nogle venner, som var med i S.O.E. Special Operations Executive – en hemmelig efterretnings- og sabotageorganisation, som blev oprettet i England i 1940. Organisationen skulle koordinere modstands- og sabotagearbejde i Danmark og i andre lande, der var besat af tyskerne.

Den unge Laderriere på 24 år var af sine S.O.E. venner sat til at passe telefoner i en lejlighed i Lille Strandstræde i København.

Kort før befrielsen den 22. april 1945 blev Laderriere imidlertid arresteret. Han blev overført til Politigården. Her holdt Hipo til. Hipo var danske nazister fra Schalburgkorpset. De var berygtede for deres brutalitet. Laderriere blev forhørt, men da han var næsten ny i modstandsarbejdet og ikke vidste ret meget, førte Hipos forhør ikke rigtigt til noget. Hipofolkene besluttede derfor at skille sig af med ham.

Den 23. april tog de ham med til Agersø og skød ham, og lod ham ligge ved bredden.

Der er parkeringsplads ved Agersø. Herfra kan du gå langs sydsiden af Agersø til mindestenen. Ved stenen står en pæl med tlf. nr. 99 400 821 (6), så du kan ringe og få historien om Ib Laderriere. Du kan selvfølgelig også ringe hjemmefra.

PLACERING:   

Vildtfogedvej i Rude Skov ved den sydøstlige bred af Agersø

Du kan læse med hver dag her, og få Dagens Historie fra Rudersdal Museer:

Få din lokalhistorie - trods corona!