Spring til indhold

Maglebjerg

Maglebjerg

Maglebjerg er Nordsjællands højeste punkt

 

Når du står på toppen af Maglebjerg, befinder du dig 91 meter over havniveau. Magle betyder stor og er almindeligt brugt i stednavne. Et folkesagn beretter at jætten Magle tømte sine sko for jord på stedet i sin jagt på Loke, og dermed dannede bjerget.

 

Maglebjerg

Geolog Steen Andersen fortæller om Maglebjerg

 

Lidt om geologien

Maglebjerg er en randmorænebakke, som er dannet mod slutningen af sidste istid for ca. 20.000 år siden. Den er en del af det markante randmorænestrøg, som dominerer landskabet i den nordlige del af Rude Skov og Høsterkøb. Randmorænestrøget strækker sig faktisk 30 km op gennem Nordsjælland til Gribskov og kaldes i geologiske kredse for "Nordsjællands rygrad".

Du kan se på bakkernes orientering, hvilke retning isen har bevæget sig - når det gælder Maglebjerg, er isen kommet fra en nordøstlig retning på tværs af bakkeretningen. Langt de største og mest iøjnefaldende randmoræner i Rudersdal Kommune er Maglebjerg, Åsebakken og Højbjerg i Rude Skov sammen med Skolebakken i Høsterkøb. Danmarks højeste punkter er også randmorænebakker, som f.eks  bakkelandet omkring Yding Skovhøj.

Se mere om randmoræner: 

Se video fra YouTube

 

Foto: Maglebjerg - set fra bunden
Kulturhistorie

Spor efter Kongen

Maglebjerg har mange spor efter Christian d. 6 (1699-1746), der kom meget i området omkring Sjælsø med sin Dronning Sophie Magdalene. Han lod anlægge en vej på den nordlige side af Maglebjerg, så de kongelige kunne blive kørt helt til toppen i hestevogn.

Kongen fik bygget en jordvold hele vejen rundt om Maglebjerg for at beskytte opvæksten af bøgetræer mod græssende dyr, så der kunne vokse grøn løvsal op på den ellers træløse jordknold.

Vejen, jordvolden og bøgetræerne kan du stadig se i dag. 

 

Faktaboks

RudersdalBjerge ​er en del af RudersdalRutens Univers og er støttet af Friluftsrådet og Nordea-Fonden.

Indholdet er skabt i samarbejde med geolog Steen Andersen og idéen er opstået hos idrætsfaglærer og Nordic Walking coach Marianne Lund.

Rudersdal Kommune har derudover samarbejdet med Naturstyrelsen om etableringen af RudersdalBjerge.

 

Nordeafonden logo hvid

 

Friluftsrådet logo stor

 

 

Naturstyrelsen logo hvid

Læring og motion 

I forbindelse med RudersdalBjerge har vi udarbejdet forslag til aktiviteter  til dit besøg på bjergene. Idéerne kan bruges i skolen eller fritiden med familien.

 ‌Læring og motion‌

Vi tager gerne imod

Vi har komprimeret 20.000 års historie ned på få sider, så har du feedback eller noget at tilføje til RudersdalBjerge, eller spørgsmål til aktiviteter, så send en mail til rudersdalruten@rudersdal.dk

​Se mere på RudersdalRutens Univers

Del dine oplevelser

Vi vil også gerne høre om dine oplevelser ude på bjergene. 

Skriv til os på  rudersdalruten@rudersdal.dk