Holtekollen

Holtekollen

En skibakke gennem 40 år

Holtekollens top er 50 meter over havets overflade og blev i perioden fra 1943-1980 brugt som skihop-anlæg. 

 

 

Skibakken på Holtekollen var placeret ved den stejle nordøst-skrænt af Geels Bakke, hvor bakkesiden falder omkring 15 meter fra toppen i 48 meters højde. Navnet er inspireret af skihopanlægget 'Holmenkollbakken' ved Oslo. 

 

En falsk bakke 

Geels Bakke er faktisk slet ikke en bakke – det er en ”falsk” bakke.
Bakkens flade top er en isoleret rest af det store, oprindelige plateau i den vestlige del af Rudersdal, og denne top er på alle sider omgivet af tunneldale og smeltevandsdale skåret til af istidens smeltevand.

Mod nord er det Vedbæk-Furesø tunneldalen – også kaldt Rudersdalen – og i syd er det en fortsættelse af Mølleåens tunneldal fra knækket ved Ørholm til Lille Kalv i Furesøen (se nedenfor). På nordøst-siden - her under Holtekollen - løber så Stendalen, hvor dalsiderne står særlig stejle, fordi de er tæt furet af regnkløfter. 

På den måde bliver Geels Bakkes med sin særlige kuppelform en iøjnefaldende falsk bakke. Også de højere dele af Søllerød med Kirkeskoven, vandtårnet og Søllerød Kirke ligger på en falsk bakke. Det samme gælder Ravnholm Skov.

 

Foto: Holtekollen, Rudersdal Museer
Kulturhistorie

Sne fra Norge

På toppen af bakken blev der i vinteren 1942-43 bygget et skihop i træ efter en række lokale entusiaster havde stiftet Københavns Skiklub med samme formål. Skihoppet blev bygget med økonomisk støtte fra stormagasinet Crome & Goldschmidt.

Hele bakken var i alt 150 meter lang, og med en højdeforskel på 41 meter. Det gav en fart på ca. 50 km i timen i afsættet og ca. 70 km i timen i landingen. Skiklubbens medlemmer var ivrige efter at afholde Danmarksmesterskaber, men det satte den tyske besættelsesmagt en stopper for. Efter krigen beså norske skihopseksperter bakken, og foreslog at afholde internationale stævner 2. søndag i februar. Sneen tog man selv med i de ellers tomme togvogne, der returnerede til Danmark efter at have bragt fødevarer til Norge i årene efter krigen. Stævnerne blev en stor succes, som toppede i 1952 med 30.000 tilskuere og deltagere fra hele verden. En deltager beskriver hoppet: ”Fra toppen kan man kun se afsættet, ikke landingsstedet, så når ens forgænger ikke dukkede op længere nede af bakken, og der i stedet kom to Falck-folk løbende med en båre, var det ekstra spændende, når det blev ens tur.”

Med tiden blev det for dyrt at fragte sneen hertil, og da politiet i 1965 forlangte hoppet lukket pga. råd i trækonstruktionen, sluttede epoken med skihop i Danmark. Anlægget var i brug i flere perioder mellem 1943 -1980.

 

Faktaboks

RudersdalBjerge ​er en del af RudersdalRutens Univers og er støttet af Friluftsrådet og Nordea-Fonden.

Indholdet er skabt i samarbejde med geolog Steen Andersen og idéen er opstået hos idrætsfaglærer og Nordic Walking coach Marianne Lund.

RudersdalBjerge logo

Læring og motion

Gå på opdagelse i RudersdalBjerge med skolen eller familien i fritiden. 
Se forslag til aktiviteter, når du besøger RudersdalBjerge.

Læring og Motion

Vi tager gerne imod

Vi har komprimeret 20.000 års historie ned på få sider, så har du feedback eller noget at tilføje til RudersdalBjerge, eller spørgsmål til aktiviteter, så send en mailtil rudersdalruten@rudersdal.dk

​Se mere på RudersdalRutens Univers

Del dine oplevelser

Vi vil også gerne høre om dine oplevelser ude på bjergene. 

Skriv til os på  rudersdalruten@rudersdal.dk.